PSV boekt ruime zege op Vitesse (4-2)

In de andere wedstrijden wist FC Utrecht niet te winnen van NAC en verloor FC Groningen van Sparta. AZ versloeg SC Heerenveen.

Foto ANP

PSV heeft zondag in de Gelredome met 4-2 van Vitesse gewonnen. Het was de zesde zege op rij voor de ploeg uit Eindhoven. Elders boekte Sparta een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. FC Utrecht kwam in de eigen Galgenwaard niet verder dan 2-2 tegen NAC Breda. AZ bracht sc Heerenveen een nederlaag toe

PSV en Vitesse gingen in de eerste helft van hun duel gelijk op. In de 18de minuut van de wedstrijd scoorde Hirving Lozano voor de Eindhovenaren het eerste doelpunt. Vlak voor rust wordt het 1-1 dankzij een eigen doelpunt van Jürgen Locadia. Die wist in de tweede helft ook nog twee maal voor zijn eigen ploeg tot scoren te komen.

Lozano wist met zijn negende treffer in zijn eerste acht wedstrijden voor PSV de voorsprong van de ploeg van trainer Philip Cocu nog wat verder uit te breiden. Vitesse deed nog wel iets terug via Mason Mount maar een aansluitingstreffer werd niet meer gevonden. PSV blijft door de zege op de eerste positie staan in de Eredivisie en heeft een voorsprong van vijf punten op Ajax en tien punten op Feyenoord. Vitesse is vierde.

Twitter avatar PSV PSV EINDSTAND #VITPSV 0-1 Lozano (18)
1-1 Locadia (45 e.d.)
1-2 Locadia (49)
1-3 Locadia (56)
1-4 Lozano (58)
2-4 Mou… https://t.co/y1LAeQLN3h

Heerenveen thuis onderuit tegen AZ

Heerenveen lijkt het winnen helemaal verleerd. Het elftal van trainer Jurgen Streppel ging zondag voor eigen publiek ook onderuit tegen AZ (1-2). Guus Til was de grote man bij de tweevoudig kampioen uit Alkmaar. Hij trof na rust tweemaal doel.

Oktober was al geen goede maand voor de thuisclub uit Friesland. Na de eerste competitienederlaag tegen Ajax (0-4) op 1 oktober verloor Heerenveen ook al van FC Utrecht (3-1) en Vitesse (4-0). Afgelopen woensdag bleek Willem II te sterk in de KNVB-beker (2-1).

Michel Vlap opende nog wel de score voor Heerenveen. Hij scoorde na een fraaie hakbal van Martin Ødegaard. AZ kreeg ook kansen, maar vooral Alireza Jahanbakhsh was slordig met afwerken. Hij miste twee kansen en stuitte eenmaal op doelman Martin Hansen, die zich in de tweede helft geblesseerd moest laten vervangen.

Omdat keeper Warner Hahn nog niet hersteld is van een blessure moest Wouter van der Steen het doel van Heerenveen verdedigen. Hij kon niet voorkomen dat Til met zijn derde competitietreffer gelijkmaakte (1-1). Op aangeven van Jahanbakhsh schoot de middenvelder de nieuwe nummer vier van de eredivisie in de voorlaatste minuut ook nog naar de winst.

Sparta wint van FC Groningen

Sparta heeft zondag de druk op FC Groningen-trainer Ernest Faber nog even vergroot. De coach kreeg de laatste weken veel kritiek te verduren nadat de resultaten, met name tegen degradatiekandidaten als Willem II en NAC Breda, tegenvielen. Ook verloor de club afgelopen week in de beker van Roda JC en werd sterspeler Mimoun Mahi uit de selectie gezet.

Sparta kwam op het Kasteel op voorsprong dankzij een treffer van Robert Mühren. Vervolgens bracht Ludovit Reis Groningen nog wel op gelijke hoogte, maar maakte Loris Brogno nog voor de rust de 2-1. Aan de stand veranderde in de tweede helft niets, waardoor Sparta de tweede competitiezege boekte. De Rotterdammers stijgen daardoor naar de vijftiende plek, met evenveel punten als de Noorderlingen.

Een andere degradatiekandidaat, NAC Breda, behaalde tegen FC Utrecht een belangrijk punt. De al weken moeizaam draaiende ploeg van Erik ten Hag kwam tegen de Brabanders niet verder dan 2-2. Willem Janssen zette FC Utrecht nog wel op voorsprong, maar NAC wist de achterstand via Mounir El Allouchi en Giovanni korte om te buigen. Nick Venema zette een kwartier voor tijd de 2-2 op het scorebord.