Ophef in Duitsland om naam Anne Frank voor trein

De Duitse spoorwegen zijn van plan een hogesnelheidstrein te noemen naar het Joodse meisje. Het besluit roept gemengde reacties op.

De nieuwe hogesnelheidstrein ICE 4 die vanaf komend jaar in gebruik wordt genomen.
De nieuwe hogesnelheidstrein ICE 4 die vanaf komend jaar in gebruik wordt genomen. Foto Maurizio Gambarin/EPA

In Duitsland is enige ophef ontstaan omdat de Duitse spoorwegen van plan zijn een van de nieuwe hogesnelheidstreinen te vernoemen naar Anne Frank. Deutsche Bahn organiseerde onlangs een wedstrijd waarbij het publiek werd opgeroepen namen aan te dragen voor de eerste exemplaren. Uit 19.000 suggesties selecteerde een jury 25 inzendingen, onder wie Willy Brandt, Ludwig van Beethoven, Marlene Dietrich en dus ook Anne Frank.

Sommige media in Duitsland spreken schande van het voornemen. Ze noemen de suggestie ‘niet smaakvol’ aangezien Frank in 1944 met de trein werd afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Het spoorbedrijf zelf stelt dat de inzenders enkel goede bedoelingen hadden met hun inzending. “Frank stond voor tolerantie en een vreedzaam samenzijn met verschillende culturen”, zegt een jurylid tegen de Duitse krant Bild.

Komend jaar worden de eerste ICE-4-treinen met de nieuwe namen in gebruik genomen. Of er ook daadwerkelijk een voertuig naar Anne Frank wordt vernoemd, is nog niet zeker. Een check op het gebruik van de naamrechten van het Joodse meisje moet nog plaatsvinden.