Nieuwe naam partij Simons luidt ‘BIJ1’

Onder de nieuwe naam wil de oud-presentatrice in Amsterdam meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen.

Foto Bas Czerwinski/ANP

De politieke partij van Sylvana Simons heeft een nieuwe naam: BIJ1. De verandering was nodig omdat de oude naam, Artikel 1, al in gebruik bleek.

De rechter bepaalde afgelopen zomer dat Simons een nieuwe naam moest kiezen voor haar partij. Artikel 1 was namelijk als titel al verbonden aan een kenniscentrum tegen discriminatie. Daarop zei de partij na te gaan denken over een nieuwe naam. Met BIJ1 wil Simons ten strijde trekken “tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekse-ongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting”.

Overigens is de naam BIJ1 niet volledig nieuw. Een centrum voor psychotherapie in de Zaanstreek is actief onder die titel. Tegenover het AD verklaart een van de therapeuten “ontzettend te balen” van het nieuws. Ze wil met Simons in gesprek.

Twitter avatar PolitiekBIJ1 BIJ1 Een nieuwe naam voor een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. Dit is #BIJ1 https://t.co/XTkDdj5CXr

Gemeenteraadsverkiezingen

Als BIJ1 wil de oud-televisiepresentatrice komend jaar maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen. Simons wil in ieder geval in Amsterdam een gooi doen naar raadszetels, terwijl er nog naar deelname in andere gemeenten wordt gekeken. Naast een lokale afdeling in de hoofdstad is de partij ook actief in Nijmegen, Rotterdam en Almere.

Simons besloot vorig jaar de politiek in te gaan. Ze sloot zich daarom aan bij DENK. Eind 2016 stapte ze daar op en begon haar eigen politieke beweging. Met Artikel 1 wist Simons er niet in te slagen om bij de Kamerverkiezingen eerder dit jaar zetels te winnen.