Max Verstappen tuft vlekkeloos naar zijn derde zege

GP van Mexico Max Verstappen won zondag op overtuigende wijze de Grand Prix van Mexico. „Het was een van de makkelijkste races uit mijn carrière.”

Max Verstappen viert zijn derde overwinning bij een grand prix in de Formule 1.
Max Verstappen viert zijn derde overwinning bij een grand prix in de Formule 1. Foto Mark Thompson/AFP

Het was misschien een kleine blik in de toekomst die hij zelf al jaren voor zich ziet. Van de voorste rij starten, een duel om de koppositie winnen en dan zie je hem niet meer terug. Letterlijk. De camera’s verplaatsen zich naar anderen, heel af en toe zie je hem misschien over de rood-witte kerbstones glijden als in zijn kartdagen. Onderin verschijnt zijn naam als hij een snelste raceronde neerzet, maar daar blijft het wel bij.

Twee seconden voorsprong worden er vijf, worden er tien, worden er twintig. Max Verstappen kwam ongeschonden uit een hectische beginfase in Mexico en tufte daarna vlekkeloos naar de derde overwinning in zijn carrière, de tweede in een maand, na Maleisië.

Met zijn vierde wereldtitel in de Formule 1 komt de Brit Lewis Hamilton in een illuster rijtje. Hij is onderweg de beste coureur ooit te worden.

Blik op de toekomst

Dat die blik op de toekomst onvermijdelijk saai is, boeit in deze fase van de loopbaan van de 20-jarige niet. Natuurlijk haalt hij graag in van achter aan het veld zoals in China eerder dit seizoen en vorige week in de Verenigde Staten, dat is ook voor een coureur geweldig, maar liefst rijdt hij zo snel mogelijk races zoals zondag: vooraan, zonder problemen, op zijn gemak. Want zo gaat dat bij wereldkampioenen. „Het was denk ik één van de makkelijkste races in mijn carrière”, zei Verstappen lachend op de persconferentie na zijn overwinning.

De overwinning van Verstappen hing al het hele weekend in de ijle lucht van Mexico-Stad: de vrije trainingen waren veelbelovend en in de kwalificatie miste hij op acht duizendsten zijn allereerste poleposition ooit – maar met de racesnelheid zou het wel goed zitten.

Verstappen werd wel geholpen door een aanvaring tussen Sebastian Vettel (Ferrari), die vanaf plek één begon, en Lewis Hamilton (Mercedes). Beiden moesten vroeg een pitstop maken en waren veroordeeld tot een inhaalrace. Vettel werd vierde, Hamilton negende, voor de Brit genoeg voor de wereldtitel. Maar het is de vraag of Verstappen ze niet hoe dan ook had kunnen verslaan, want de Red Bull kan zich in het slot van dit seizoen met iedereen meten.

Lees hier ons liveblog over de Grand Prix van Mexico terug.

Pech verdwenen

Vanaf Maleisië is de pech die Verstappens seizoen zo lang kenmerkte verdwenen: de eerste plek daar werd gevolgd door een tweede in Japan, een vierde na een knappe inhaalrace in de VS en zondag weer een overwinning. Red Bull heeft zijn zaken op orde en dat belooft veel voor volgend jaar. Tegelijkertijd lijkt de pech die Verstappen had nu teamgenoot Daniel Ricciardo deel te vallen. De Australiër kon net als in Austin vorige week zijn race niet uitrijden door motorproblemen.

Voor Verstappen werd een rumoerige week positief afgesloten. In Austin werd zijn derde plek afgepakt nadat hij bij het inhalen van Kimi Räikkönen (Ferrari) had afgesneden, waarna hij tekeerging tegen een steward. Die noemde hij een „mongool” en een „idioot”. Het was kenmerkend voor iemand die zowel op als naast de baan nog vaak de grens opzoekt en er daarbuiten soms overheen kan gaan.

Steward (niet die in kwestie in Austin) en ex-coureur Mika Salo zei doodsbedreigingen te hebben gehad vanuit Nederland, racedirecteur Charlie Whiting verzocht Verstappen excuses te maken voor zijn opmerkingen. Dat deed hij vervolgens. In Mexico liet hij zich zondag weer alleen óp de baan gelden.