Formule 1

Teruglezen liveblog: zege voor Verstappen, Hamilton nieuwe wereldkampioen

De achttiende van twintig races dit seizoen en mogelijk de Grand Prix waarin de titel beslist gaat worden. Verliest Sebastian Vettel definitief de titelstrijd van Lewis Hamilton? De wedstrijd nabij Mexico-Stad gaat over 71 ronden.

En daarmee sluiten we dit liveblog af. Max Verstappen heeft op soevereine wijze de Mexicaanse Grand Prix gewonnen. Lewis Hamilton kroonde zich na een onverwacht wedstrijdverloop tot de nieuwe wereldkampioen.

Verstappen kreeg een week na deceptie in Texas een uitgelezen kans op wraak. Revanche voor de derde plaats die hem daar in zijn ogen werd afgenomen, en op zichzelf na dat weinig flatteuze mediaoptreden nadien.

Verstappen is zodoende met een sterk slot bezig aan een seizoen dat hem lang vooral tegenspoed bezorgde. Winst in Mexico betekent een derde podiumplek in de laatste vier races, waarvan er twee zeges waren.

Lees ook: Lewis Hamilton, een van de besten ooit

Hamilton behoort nu echt tot de groten

Lewis Hamilton voegt zich met zijn prestaties van dit seizoen definitief bij de grootsten van zijn sport. Met inmiddels 72 pole positions is de Brit nu niet alleen Michael Schumacher voorbij, maar op een ander vlak ook zijn grote voorbeeld; de iconische Ayrton Senna. De in 1994 verongelukte Braziliaan kwam nooit verder dan drie wereldtitels, Hamilton staat nu samen met Alain Prost en Sebastian Vettel op vier. Alleen Juan Manuel Fangio (5) in de jaren 50 en Schumacher (7) deden het beter.

Qua aantal podiumplaatsen ging hij dit jaar Prost voorbij en bovendien bereikte Hamilton het winstpercentage - aantal zeges per verreden Grand Prix - van Schumacher; de meest succesvolle coureur ooit in de Formule 1.

Verstappen over de resterende twee races

Tegenover Sky Sports laat Max Verstappen weten dat hij ook in de laatste twee races van het seizoen nog kansen ziet zijn opwaartse lijn door te trekken.

"De laatste races zijn geweldig gewest. Als we zo kunnen starten in 2018 en niet zoveel betrouwbaarheidsproblemen kennen, dan kunnen we sterk zijn. De laatste twee races van dit jaar? In kwalificatie komen we nog wat tekort, maar in de race zitten we erbij."

Hamilton kantelde titelstrijd

Lewis Hamilton onttroont met zijn wereldtitel uittredend kampioen Nico Rosberg. De Duitser (32), in de voorgaande seizoenen bij Mercedes teamgenoot en bittere rivaal van Hamilton, beëindigde vorig jaar enkele dagen na het winnen van het WK prompt zijn racecarrière.

In de persoon van Sebastian Vettel (30) - tussen 2010 en 2013 zelf vier keer de beste van de wereld - diende zich enigszins onverwacht een nieuwe concurrent aan. Zijn Ferrari bleek in maart bij de seizoensouverture in Melbourne direct verrassend goed en kan dit seizoen eigenlijk op elk type circuit goed uit de voeten. Hamilton had juist met name in de eerste helft van 2017 flinke moeite om zijn Mercedes optimaal te laten werken onder het nieuwe aerodynamicareglement.

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Pas halverwege het jaar kreeg Hamilton meer grip op zijn Mercedes en na de zomerstop kantelde hij het narratief van de titelstrijd in rap tempo. Waar hij voor de zomerstop in de helft van de races buiten het podium finishte, won Hamilton na de hervatting in België vijf van de zeven Grands Prix. Vettel was zelf ook debet aan de plottwist: hij elimineerde zichzelf in Singapore en ervoer technische malheur in Japan. De Ferrari-coureur wist na de zomer geen enkele race meer te winnen.

Hoe de titelstrijd zich in 2017 ontvouwde (mouse over):

Verstappen: hierom heb ik bijgetekend

Tegenover Ziggo Sport liet Verstappen zojuist merken dat hij het weer helemaal ziet zitten, na een moeilijke periode met veel pech eerder dit jaar.

"Ik was iets minder goed weg bij de start vandaag, maar kon buitenom bij Vettel en daarna kon ik mijn eigen race rijden. Ik geloof in het team en daarom heb ik ook bijgetekend. Het blijkt dat we de goede kant op gaan en als we volgend jaar meteen sterk kunnen beginnen weet ik zeker dat we het voor elkaar gaan krijgen."

Hamilton: vreselijke manier om het zo te doen

Tegenover Sky Sports laat Lewis Hamilton weten het niet leuk te hebben gevonden zijn wereldtitel niet vooraan meestrijdend te hebben moeten winnen.

"Dit is een verschrikkelijke manier om het te doen"lachte hij. "Maar wat doe je eraan? Ik bleef gewoon gaan en terugkomen. Het was zo ongewoon, 40 seconden achterliggen is vreselijk, ik reed in niemandsland. En het is zo'n lastig circuit om mensen in te halen, het was een ramp. Ik heb gemengde gevoelens. Hoeveel titels ik nog wil winnen? Laten we het een voor een nemen: ik ben heel blij met deze en moet er maar eens goed over nadenken."

Vader Verstappen:

Tegenover Ziggo Sport toont Jos Verstappen zich uitermate tevreden:

"Hij is sterk en heeft ongelooflijk veel vertrouwen, bovendien gaat de auto waanzinnig goed. Alles klopt gewoon, op een gegeven moment zit je in een flow en gaat alles vanzelf. Je ziet hoeveel vertrouwen hij heeft en hoe makkelijk hij snelle ronden weet te rijden."

Extra Nederlands tintje

Na de champagne draait daar - als ware het een slecht decor van een 007-schurk - ineens de wand achter het podium en komt Hardwell tevoorschijn. De Nederlandse dj is naar Mexico-Stad gekomen om het publiek nog eens even extra te verwennen.

Stand in het WK na 18 van de 20 races

1. Lewis Hamilton 333 punten (+2 punten)
2. Sebastian Vettel 277 (+12)
3. Valtteri Bottas 262 (+18)
4. Daniel Ricciardo 192 (+0)
5. Kimi Raikkonen 178 (+15)
6. MAX VERSTAPPEN 148 (+25)
7. Sergio Perez 72 (+6)

18. Stoffel Vandoorne 13 (+0)

Uitslag Grand Prix van Mexico

1. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) 71 ronden
2. Valtteri Bottas (Mercedes) + 19,7 sec
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +54,0
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +1:10,1
5. Esteban Ocon (Force India) +1 ronde
6. Lance Stroll (Williams) +1 ronde
7. Sergio Perez (Force India) +1 ronde
8. Kevin Magnussen (Haas) +1 ronde
9. Lewis Hamilton (Mercedes) +1 ronde
10. Fernando Alonso (McLaren) +1 ronde

En daar klinkt het Wilhelmus

Petje af, handen achter de rug en met een grote grijns incasseert Max Verstappen op het podium de klanken van het Nederlandse volkslied.

Op naar het podium

Terwijl Lewis Hamilton rondrent met de Britse vlag op de schouders, beent Max Verstappen richting het podium. Het is Max' vierde podiumplek dit jaar, en zijn derde in de laatste vier races. Dat geeft wel aan hoe hij en Red Bull zich in de laatste fase van het seizoen hebben hersteld van al die pech eerder dit jaar.

Verstappen: perfect na vorige week

Max Verstappen spreekt van een makkelijke middag na de chaotische eerste ronde:

"De start was cruciaal en daarna ging het briljant. De auto, de banden; perfect. Na die aanrijding tussen Vettel en Hamilton - wat prima was voor mij - kon ik makkelijk naar de zege rijden. Na afgelopen week was dit ideaal."

Hamilton: tot het einde er voor gegaan

Na het bedanken van de fans, zoals altijd, geeft Hamilton aan alles gedaan te hebben dat in zijn macht lag.

"Ik weet niet wat er gebeurde bij die aanrijding, ik gaf hem (Vettel, red.) genoeg ruimte. het voelt nu onwerkelijk. Dit is niet de race die je wilt, maar ik gaf nooit op en bleef gaan tot het einde. Ik ben dankbaar voor vandaag."

'Big thank you'

Met de Britse vlag in zijn handen rijdt Hamilton zijn ereronde, Verstappen is inmiddels uit de auto en gaat richting podium.

Twitter avatar SkySportsF1 Sky Sports F1 🏎 "I'd like to say a big thanks to everyone in this team," says 2017 champion Hamilton
SSF1: https://t.co/ycyxxThbLn… https://t.co/Xl8VtAp85B

Max Verstappen boekt derde zege in Grand Prix van Mexico, Hamilton nieuwe wereldkampioen

FINISH!!! Daar is hij: Max Verstappen gaat onder de zwartwit-geblokte vlag door en wint de Grand Prix van Mexico. en daar is nu ook de vierde wereldtitel van Lewis Hamilton: wereldkampioen Formule 1 2017.

Laatste ronde

71/71 Verstappen zit in zijn laatste ronde. Bijna is hij bij zijn derde GP zege, en bijna is Hamilton bij zijn vierde wereldtitel. Vettel zit vast op P3.

Wereldkampioenwaardige actie Hamilton

70/71 Hij staat zo dan niet op het podium om zijn wereldtitel te vieren, maar het inhalen van Fernando Alonso zojuist is wel de attitude die past bij een wereldkampioen. De ervaren Spanjaard, zelf tweevoudig kampioen, wilde niets prijsgeven maar Hamilton bleek eerzuchtig genoeg om de 9de plaats te willen.

Verstappen rustig aan? No way

68/71 Met 20 sec voorsprong op Bottas peutert Max Verstappen er even de snelste ronde van de race uit, en daarmee het ronderecord.

Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Lap 67/71. Despite his comfortable lead, Verstappen doesn't take it easy. He sets the fastest lap of the race with a 1:18.892! #MexicoGP

En daar gaat weer een Renault

65/71 Carlos Sainz staakt de strijd met - verrassing - een kapotte Renault-motor. Dat is de vierde Renault-aandrijflijn die vanavond de geest geeft. De 2.200 meter hoogte van Mexico-Stad doet dat ding geen goed, Verstappen's exemplaar blijft voorlopig nog heel.

Laatste 10 ronden in Mexico

62/71 Max Verstappen nog steeds op koers voor de winst, Hamilton nog steeds voor zijn vierde wereldtitel.

1. VERSTAPPEN
2. Bottas +18,3
3. Raikkonen +44,9
4. Vettel +1:08,1
...
10. Hamilton +1 ronde

Vettel ontketend, Hamilton in de punten

60/71 Terwijl zijn team aan Hamilton bevestigt dat P8 tot de mogelijkheden behoort, is Hamilton zojuist in elk geval in de punten terecht gekomen: 10de stek voorlopig. Vettel is ondertussen ontketend en rijgt ronderecord aan ronderecord. De Duitser ligt nu 4de en heeft zijn teamgenoot Kimi Raikkonen op 24 seconden voor zich: "Oh mama mia, that's a little bit too much", reageert hij over de Ferrari-boordradio.

Mocht hij toch die 3de plek bemachtigen, is het enige wat Vettel nodig heeft een probleem voor Verstappen of Bottas waardoor hij P2 zou kunnen krijgen.

Vettel: nog 50 seconden te dichten

56/71 Terwijl Hamilton richting de punten koerst en P11 te pakken heeft, moet Vettel ondanks zijn indrukwekkende inhaalrace - want nu 5de - nog 50 seconden zien goed te maken op Valtteri Bottas. De teamgenoot van Hamilton ligt 2de en dat is wat Vettel minimaal nodig heeft om de titelstrijd te verlengen naar de GP van Brazilië over twee weken. Verstappen blijft maar gaan:

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing That gap just keeps on growing... 👊 Max increases his lead over BOT to 17.4s with 15 laps to go. 🇲🇽 #MexicanGP https://t.co/bJyCkcffJ9

De laatste wereldkampioen die niet scoorde?

We moeten lang terug in de tijd om een coureur te vinden die in de race dat hij de wereldtitel pakte gen punten wist te scoren.

James Hunt (McLaren) in 1976.

Nog 25 ronden

47/71 We zitten op 2/3 van de race-afstand en Verstappen - incidenten daargelaten - gaat hier gewoon naar een uitermate eenvoudige zege rijden. Het zou zijn tweede zijn dit seizoen, en derde in totaal. Vettel is ondertussen op P7 de laatste coureur die nog niet op een ronde achterstand gezet is door Verstappen. Hamilton ligt op P12.

1. VERSTAPPEN
2. Bottas +14,4
3. Raikkonen +39,9
...
7 Vettel +1:06,6
...
12. Hamilton +1 ronde

Reprimande voor Verstappen

43/71 Tsja, geen vuiltje aan de lucht voor de 20-jarige Nederlander, die zich schijnbaar prima vermaakt vanavond. Zijn team riep hem zojuist op rustiger aan te doen en het materiaal te sparen, maar Verstappen bleef er laconiek onder.

Twitter avatar SkySportsF1 Sky Sports F1 🏎 Red Bull: “That was the same lap time as the last time Max!
Max: “(Laughs) Sorry.”
Blog: https://t.co/IWewxaaGUz… https://t.co/O8ETlA8nix

Daar ging weer een Renault stuk

Met het uitvallen van Hartley zojuist ging de derde Renault van vanavond stuk. Na Ricciardo en Hülkenberg moest de Nieuw-Zeelander dus de strijd staken. Voorlopig geen tekenen van malheur aan de Renault-aangedreven Red Bull van Verstappen.

Vettel snelste

38/71 Sebastian Vettel zet in zijn Ferrari een nieuw ronderecord neer. De auto's worden lichter door het brandstofverbruik en de nieuwe banden doen natuurlijk wonderen. P7 nu voor Vettel, die in de top 2 moet eindigen om de titelstrijd levend te houden. Verstappen leidt soeverein, wat wel een beetje opvallend is omdat hij in zijn Red Bull dus gewoon de Mercedes van Bottas en Ferrari van Raikkonen het nakijken geeft. Hamilton ondertussen 14de, maar allerminst ontspannen over de boordradio tegen zijn engineer Peter 'Bono' Bonnington:

En weer onderweg

36/71 Neutralisatie opgeheven en de zeventien overgebleven bolides gaan weer vol gas verder.

1. VERSTAPPEN
2. Bottas +8,7
3. Raikkonen +32,4
4. Ocon +41,3
5. Stroll +48,7
...
8. Vettel +1:10,1
...
15. Hamilton +1 ronde

Ook Vettel en Hamilton binnen

34/71 De Toro Rosso van Brendon Hartley, die vandaag zijn tweede GP rijdt, is uitgevallen en de Renault achterin zijn bolide heeft flink wat vloeitsof verloren op de baan. Hierdoor is de race even geneutraliseerd middels de Virtual Safety Car; een ideaal moment voor de titelrivalen om ook nieuw rubber te laten monteren.

Twitter avatar pirellisport Pirelli Motorsport .@LewisHamilton goes for a supersoft stint, while #Seb5 takes ultrasoft. Along with @Carlossainz55 they are the only two-stoppers here.
Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Pitstop voor Verstappen

33/71 Bijna halverwege de race en Verstappen meldt zich in de Red Bull-pit voor zijn eerste bandenwissel. Zeer waarschijnlijk zal het daar bij blijven vanmiddag: de race in Mexico is prima te volbrengen met slechts één pitstop.

Hamilton boekt succesje

32/71 Mogelijk op weg naar z'n vierde wereldtitel, maar nog niet bepaald met glans: Hamilton ligt nu weliswaar 16de doordat hij Sainz en Wehrlein achter zich heeft gelaten en Hülkenberg is uitgevallen, maar is nog ver verwijderd van de punten. Wanneer zagen we dat voor het laatst: een F1-coureur die wereldkampioen wordt zonder punten te scoren?

In 1994 won Michael Schumacher zijn eerste van zeven titels door in de laatste race van het seizoen zijn concurrent Damon Hill uit de race te beuken.

Hamilton op een ronde

24/71 Wat een manier om naar een mogelijke wereldtitel te rijden. Max Verstappen heeft Lewis Hamilton zojuist op een ronde gezet. De Mercedes-coureur staat weliswaar op banden die minder grip hebben maar wel langer meegaan, toch zou hij in staat moeten zijn Carlos Sainz (Renault) en Pascal Wehrlein (Sauber) voorbij te komen. Anderzijds is het nu eenmaal lastig inhalen op deze baan.

Vettel ligt inmiddels 11de.

Hoe vergaat het de kemphanen?

21/71 Terwijl Verstappen zijn voorsprong heeft vergroot naar 6 sec op Bottas, is Vettel bezig met de een na de ander in te halen. Hij ligt inmiddels op P13, terwijl Hamilton maar niet voorbijkomt aan Sainz en nog steeds 19de ligt. Mogelijk heeft die lekke achterband meer stuk gemaakt aan de Mercedes - zoals de bodemplaat of wat bodywork waardoor de rondetijden achterblijven. Verstappen rijdt zo'n 2 sec per ronde sneller dan Hamilton, die op deze manier straks ingehaald gaat worden door de Nederlander.

Het zal Hamilton voorlopig een zorg zijn; zolang Vettel niet 1ste of 2de ligt, is de wereldtitelstrijd beslist in zijn voordeel.

Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Lap 20/71. Verstappen leads Bottas with 6 seconds. While Perez and Hulkenberg are the first from the top 10 who make a pitstop #MexicoGP

VIDEO: zo zag de start er uit voor Vettel

Vanuit de cockpit van Vettel kunnen we mooi zien hoe Verstappen hem brutaal voorbij steekt, hem raakt en daarna op het 'vuile' gedeelte van de baan terechtkomt. Hierdoor ontbreekt het de Ferrari-coureur aan grip, Hamilton profiteert en haalt eveneens in maar moet dat bekopen met een tik: hij lek, Vettel kapotte vleugel.

Geen straffen voor chaos eerste bocht

Twitter avatar F1 Formula 1 UPDATE: Stewards will NOT investigate the first lap incident between VET, HAM & VER #MexicoGP 🇲🇽 #F1 https://t.co/y7HD4kg7NJ

VIDEO: herhalingen van de start

Stand van zaken

11/71 Nu het spreekwoordelijke stof is neergedaald ontwaren we Verstappen die een comfortabele voorsprong heeft opgebouwd ten opzichte van Valtteri Bottas (Mercedes). De openingsfase van deze race is voor de Nederlander optimaal verlopen. Vettel ligt 16de en zo'n 45 sec achter Verstappen, Hamilton heeft een achterstand van ruim een minuut en ligt op P19.

1. VERSTAPPEN
2. Bottas +4,9
3. Ocon +13,9
4. Hülkenberg +17,2
5. Perez +19,2
6. Raikkonen +20,3

'Did he hit me deliberately?'

Het zou niet ondenkbaar zijn: Vettel die met opzet de achterband van Hamilton aantikt in een poging de Brit uit te schakelen en zelf maximaal te scoren. Voor de WK-strijd zou hem dat prima uitkomen, maar het is niet zoals het ging. Hamilton informeert over de boordradio: "Raakte hij me met opzet?" Maar Mercedes zegt er niet zeker van te zijn. Waarom niet ondenkbaar? Eerder dit seizoen in Baku reed Vettel ook zonder blikken of blozen in op Hamilton.

Slechts nieuws voor Red Bull

7/71 Daniel Ricciardo, teamgenoot van Verstappen, moet zijn Red Bull parkeren. Dit lijkt net als vorige week een aandrijfprobleem, maar gelukkig voor Verstappen heeft Ricciardo een oudere motor achterin liggen dan de Nederlander.

Vettel tikt zowel Verstappen als Hamilton aan

Het is een wonder dat niet ook Verstappen een lekke band heeft gekregen. In de herhaling aan boord van Vettel is te zien hoe de Duitser eerst Verstappen's achterband aantikt wanneer die hem inhaalt, en daarna Hamilton ook nog eens aantikt zodra ook hij de Duitser een positie afhandig maakte.

VIDEO: de start

How about that?

3/71 Wat een twist aan de uitkomst van deze wereldtitelstrijd. Hamilton zal balen dat hij helemaal achteraan rijdt, maar voor Vettel is het zuur nog wat sterker want hij is slechts gebaat bij een 1e of 2e plek. Hamilton ligt 20e, Vettel 18e. Dit had niemand vooraf kunnen bedenken.

Verstappen leidt na start GP Mexico, titelstrijd krijgt wending

1/71 De start verloopt chaotisch! Het is dus toch Max Verstappen die zich mengt in de titelstrijd. Indirect, dat wel. Verstappen pakte Vettel in de eerste bocht en de Duitser leek daarna de achterkant van Verstappen te raken, en ergens in die chaos werd ook Lewis Hamilton geraakt en meldt zich met een lekke band in de pits. Hij én Vettel melden zich beiden in de pits met schade, maar kunnen verder.

Opwarmronde onderweg

En daar rollen de twintig bolides weg voor de formatieronde. Geen problemen, iedereen netjes onderweg. Op naar de start!

Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen All cars are underway on their formation lap. Everyone starts on ultrasofts except for Grosjean and Alonso who start on supersofts #MexicoGP

Opletten

Belangrijk wordt zo meten dus die eerste bocht. Het circuit van Mexico kent een van de langste rechte stukken van de hele kalender en de route vanaf de startgrid tot aan die eerste bocht naar rechts is vrij lang. Dit geeft bijvoorbeeld Max Verstappen de kans om achter Sebastian Vettel te kruipen, in de slipstream snelheid te maken en hem bij de bocht uit te remmen. Maar let wel: te laat in de ankers en de bocht missen kost veel tijd in die eerste bocht.

Nog 2 minuten tot de opwarmronde

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Gridlocked. But not for long... 💪 🇲🇽#MexicoGP https://t.co/e4titFs9Gw

Nog even de startopstelling

Zo gaan de voorste tien coureurs zo dadelijk van start:

1. S. Vettel - Ferrari
2. M. VERSTAPPEN - Red Bull
3. L. Hamilton - Mercedes AMG
4. V. Bottas - Mercedes AMG
5. K. Raikkonen - Ferrari
6. E. Ocon - Force India F1
7. N. Hulkenberg - Renault
8. C. Sainz Jr. - Renault
9. S. Perez - Force India F1
10. F. Massa - Williams
...
19. S. Vandoorne - McLaren

Mexico is Vettel niet zo goed gezind

Sinds 2015 is de Formule 1 weer terug in Mexico. Het Autodrómo Hermanos Rodríguez is de afgelopen twee jaar het terrein geweest van Mercedes: in 2015 won Nico Rosberg en vorig jaar was Lewis Hamilton de beste. Sebastian Vettel heeft wat minder goede herinneringen aan de race in Mexico. Twee jaar geleden crashte hij en een jaar geleden beleefde hij een controversiële slotfase waarbij hij van het podium werd gehaald.

Stand in het WK na 17 van de 20 races

Het uitgangspunt voor de race vandaag: Hamilton leidt met 66 punten en met nog maximaal 75 punten te behalen dit seizoen volstaat vandaag een 5e plaats.

1. Lewis Hamilton 331 punten
2. Sebastian Vettel 265
3. Valtteri Bottas 244
4. Daniel Ricciardo 192
5. Kimi Raikkonen 163
6. MAX VERSTAPPEN 123
7. Sergio Perez 86

18. Stoffel Vandoorne 13

Prima weer voor de race

Een zonnetje en een graad of 24: niks aan de hand in Mexico-Stad. Wie hoopt op regen om zo een spannende race te krijgen, komt bedrogen uit vandaag.

Hoe kan Hamilton de titel vandaag winnen?

Vorige week in de VS had het al gekund, maar vandaag zijn de kansen aanzienlijk groter voor Lewis Hamilton om zijn vierde wereldtitel te pakken. Hamilton heeft voor aanvang van de race in Mexico 66 punten voorsprong waar er vandaag en in de resterende twee GP’s in totaal nog 75 te verdienen zijn. Wat zijn de scenario’s?

Vettel wint: door in elk geval als 5e te finishen houdt Hamilton het dan volledig in eigen hand. Dat levert hem namelijk 10 WK-punten op waar hij er nog maar 9 nodig heeft: Finisht de Brit als 5e (of hoger), is hij verder niet meer afhankelijk van Sebastian Vettel’s resultaat.
Vettel wordt 2e: stel Max Verstappen grijpt zijn kans en Vettel komt als 2e over de meet, dan hoeft Hamilton zelfs maar als 9e (of hoger) te finishen.
Vettel wordt 3e: dan is Hamilton sowieso wereldkampioen.
Vettel valt uit: ook dan is gaat de titel dus naar Hamilton.
Hamilton valt uit: dan moet Vettel moet Vettel minstens 2e worden om de titelstrijd open te houden.

De spanning stijgt...

Twitter avatar F1 Formula 1 We are 2️⃣0️⃣ mins away from LIGHTS OUT! The tension is building 💀 #MexicoGP 🇲🇽 #F1 https://t.co/cLCX6cWEST

Lastig in Mexico

Veel zal afhangen van wie na de eerste ronde leidt. Het is op de baan in Mexico relatief lastig inhalen; er zijn niet veel plekken om voorbij een voorligger te steken. Wie de race al snel naar z’n hand kan zetten, heeft grote kans op de zege.

Tevens kan het materiaal het behoorlijk zwaar krijgen vanwege de ijlere lucht aangezien Mexico-Stad op ruim 2.200 meter hoogte ligt. Dat betekent zwaardere omstandigheden voor de motor en dat kon voor sommigen wel eens een probleempje gaan worden.

Gaat Verstappen een rol spelen in titelstrijd?

Het kan heel interessant worden vanavond: Max Verstappen kwalificeerde zich gisteren dus als 2e, achter Vettel en vóór Hamilton. De jonge Nederlander zal er op gebrand zijn zich te revancheren voor het onrecht dat hij ervaren heeft na afloop van de race vorige week in Texas.

Het laatste waar Vettel echter op zit te wachten is een tot op het bot gemotiveerde Verstappen. Want iedereen weet dat Verstappen nog wel eens onstuimig en risicovol te werk kan gaan: iets dat Vettel in een hypothetisch gevecht om de winst vandaag in Mexico kan missen als de welbekende kiespijn. De Ferrari-coureur kan zich geen schade permitteren en móet vandaag maximaal scoren om hoop op de titel levend te houden. De weg naar de eerste bocht is erg lang en we weten nog wel wat er de laatste keer gebeurde toen beiden de eerste startrij deelden..:

Vettel voor 50e keer op pole, Max start als 2e

Het was wel even slikken voor Verstappen gisteren na de kwalificatie. Hij leek zijn allereerste pole position te gaan pakken toen hij met nog enkele minuten te gaan de snelste tijd op de klokken had staan, maar moest uiteindelijk Sebastian Vettel voor zich dulden.

De Ferrari-coureur was slechts 0,086 seconden sneller en perste er voor de vierde keer dit jaar pole position uit:

Welkom bij de Grand Prix van Mexico

Het is alweer de op twee na laatste race van het seizoen en met enige waarschijnlijk te zeggen dé ronde van het WK waarin de titelstrijd beslist gaat worden. Daarover zo meten meer, eerst even de feitjes: de race op het Autodrómo Hermanos Rodríguez nabij Mexico-Stad gaat 71 ronden duren. De start is om 20.00 uur Nederlandse (winter)tijd.