Dertien doden bij aanslag controlepost Afghanistan

De aanval op een controlepost is de jongste in een reeks dodelijke aanslagen op overheidsfunctionarissen in Afghanistan.

Afghaanse militairen patrouilleren.
Afghaanse militairen patrouilleren. Foto Ghulamullah Habibi/EPA

Bij een aanslag op een controlepost in Afghanistan zijn zondagochtend dertien politieagenten gedood. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de autoriteiten. Een agent wist te ontsnappen en overleefde de aanval.

De aanslag vond plaats in de noordelijke provincie Kunduz. Opstandelingen bestormden de politieagenten bij de controlepost. De aanslag is opgeëist door de Talibaan. In Kunduz waren tot een paar jaar geleden ook Nederlandse troepen actief.

Reeks aanslagen

De aanval is de jongste in een reeks aanslagen op overheidsfunctionarissen in Afghanistan. Vorige week zaterdag kwamen vijftien militairen om bij een zelfmoordaanslag naast een militair trainingskamp in Kabul. Een paar dagen daarvoor waren zeker 74 doden gevallen bij een reeks aanslagen op overheidsinstellingen door de Talibaan. Volgens de Afghaanse onderminister van Binnenlandse Zaken ging het om de “grootste terroristische actie van het jaar”.

Lees ook: Zelfs de ambassadewijk is niet meer veilig in Kabul

De Afghaanse regering heeft nauwelijks grip op de situatie in het land en heeft nog maar iets meer dan de helft van het grondgebied in handen. De Talibaan hebben weer delen van het land ingenomen nadat de Amerikanen en hun bondgenoten zich in 2014 voor het grootste deel hebben teruggetrokken uit Afghanistan.

Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie stuurde de Amerikaanse president Donald Trump in augustus 4.000 extra manschappen naar het land. Aanvankelijk was het plan juist om de laatste militairen uit het land weg te halen.