Chef veiligheidsdienst Somalië weg na aanslagen

Ook de chef van de nationale politie is afgezet. De ontslagen volgen op twee aanslagen in de hoofdstad Mogadishu, waarbij honderden doden vielen.

Bewoners van Mogadishu lopen langs de plek waar de aanslag zaterdag plaatsvond
Bewoners van Mogadishu lopen langs de plek waar de aanslag zaterdag plaatsvond Foto Mohamed Abdiwahab/AFP

De Somalische regering heeft de chef van de nationale politie en het hoofd van de veiligheidsdienst zondag ontslagen na de tweede grote aanslag in twee weken. Dit meldt persbureau AP. Het kabinet heeft gestemd over het mogelijke ontslag van de twee chefs, waarna beiden werden afgezet.

Zaterdag vond een grote aanslag plaats bij een hotel in de hoofdstad Mogadishu. Nadat een autobom ontplofte, bestormden militanten het hotel dat zij vervolgens bijna 12 uur lang bezetten. Tijdens de aanslag en de gijzeling overleden minstens 29 mensen, waaronder militairen en zeker 12 politieagenten. De aanslag werd opgeëist door terreurorganisatie Al-Shabaab.

Lees ook: Acht vragen na de grote aanslag in Mogadishu

Hand in eigen boezem

NRC-correspondent Koert Lindijer is niet verbaasd over het ontslag van de politie- en veiligheidschefs:

“Het is een gigantische afgang dat een tweede aanslag in korte tijd plaats heeft kunnen vinden, dus er moet iemand gestraft worden. De regering steekt hand in eigen boezem door de veiligheidsorganen de schuld te geven.”

Het is niet voor het eerst dat Somaliërs met een hoge functie hun baan kwijtraken na een aanslag. Na de vorige, verwoestende aanslag in Mogadishu, waarbij twee weken geleden meer dan 300 mensen omkwamen, trad de Somalische minister van Defensie af.