Carolijn Visser wint Libris Geschiedenisprijs

Ze wint de prijs voor haar boek Selma over een Nederlands-Joodse vrouw die dankzij de liefde in Mao’s China terechtkwam.

Screenshot uit een filmpje van de Libris Geschiedenisprijs.

Carolijn Visser heeft met haar boek Selma de Libris Geschiedenisprijs gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Lilianne Ploumen zondag bekend tijdens een uitzending van het VPRO-radioprogramma OVT.

Twitter avatar LibrisGescPrijs Libris Gesch Prijs Carolijn Visser wint de Libris Geschiedenis Prijs 2017 met haar boek Selma! https://t.co/EpWZ4YDdyN

De prijs, waar een bedrag van 20.000 euro aan is verbonden, is bedoeld voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Het boek gaat over de Nederlands-Joodse Selma die dankzij de liefde in Mao’s China terechtkwam. Volgens de jury is het boek “meeslepend” geschreven en “stijgt het ver boven de familiegeschiedenis” uit waardoor “de beangstigende geschiedenis van de Culturele Revolutie op onze eigen stoep komt te staan”.

Lees ook onze recensie: Mao versus knusheid

Jury

Andere genomineerden waren Martin Bossenbroek, Craig Harline, Ewoud Kieft en Luc Panhuysen. Vorig jaar won Elisabeth Leijnse de prijs met haar boek Cécile en Elsa, strijdbare freules. De jury bestaat uit schrijvers en vertegenwoordigers van de betrokken instellingen, het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en Libris.

Lees ook ons interview met Visser: ‘In Tokio was ik animeermeisje’