Barzani weg als president Koerden

Bazani verbond zijn lot aan het onafhankelijkheidsreferendum. Een eigen staat kwam de afgelopen weken allerminst dichterbij.

Barzani op archiefbeeld.
Barzani op archiefbeeld. Foto Khalid Mohammed/AP

De Koerdische president Masoud Barzani heeft zondag gemeld dat hij zijn taken per 1 november zal neerleggen. Barzani heeft daarom het parlement gevraagd om maatregelen te nemen om een machtsvacuüm te voorkomen, meldt persbureau Reuters.

Bronnen binnen de top van de Koerdische partij KDP meldden zaterdag al dat Barzani van plan was om zijn taken neer te leggen. Dat bevestigde de president zondag zelf in een brief naar zijn partij. “Ik weiger om na 1 november president van de regio te blijven, maar ik blijf een Pershmerga (Koerdische strijder, red.)”.

Het vertrek van Barzani komt niet onverwacht. Eind vorige maand sprak meer dan 90 procent van de Iraakse Koerden zich in een referendum uit voor de onafhankelijkheid van de regio. De president verbond daarbij zijn lot aan de uitslag van het referendum. En hoewel de Koerden zich dus voor onafhankelijk uitspraken, werd de uitkomst niet erkend door Irak.

Lees ook: Na hoog spel vallen Koerden ver terug

Schermutselingen in Erbil

Na het nieuws bestormden boze demonstranten het Koerdische parlement in Erbil. Zij zijn het niet eens met de beslissing van Barzani om terug te treden. Er zouden volgens Reuters schoten zijn gelost bij de bestorming. Sommige demonstranten zouden hebben geclaimd Pershmerga’s te zijn toen zij zich een weg baanden het parlementsgebouw in.

In een afscheidsspeech, die zondag werd uitgezonden op televisie, haalde Barzani hard uit naar de Iraakse regering. “Irak gelooft niet meer in rechten voor de Koerden. Het land heeft het Koerdische referendum gebruikt als een aanleiding om Koerdistan aan te vallen.” De president stelt dat de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum “nooit kan worden uitgewist”.

Verlies gebieden

De economisch belangrijke stad Kirkuk werd snel na het referendum door het Iraakse leger en met de hulp van shi’itische milities, veroverd. Begin deze maand volgden nog verschillende andere betwiste gebieden die sinds 2014, toen het Iraakse leger vluchtte voor terreurgroep IS, onder Koerdische controle stonden. Het verlies werd nog groter toen ook plaatsen als Jalalwa, Bashiga en Sinhal weer in handen van Bagdad vielen.

Met het verlies van de gebieden, en met name Kirkuk, verloren de Koerden ook een belangrijke economische inkomstenbron: de oliegelden. Een onafhankelijke Koerdische staat kwam daarmee allerminst dichtbij en dat werd Barzani zwaar aangerekend.