Zorg

ACM vermoedt verboden afspraken zorgaanbieders

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft signalen ontvangen dat zorgaanbieders zoals huisartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen verboden afspraken maken. Ze zouden afspreken om contracten bij zorgverzekeraars collectief te boycotten. Zorgverzekeraars moeten de komende weken contracten afsluiten met zorgaanbieders in de eerste lijn van de gezondheidszorg. Bepaalde aanbieders weigeren met sommige verzekeraars in zee te gaan, omdat bijvoorbeeld de vergoeding die verzekeraars voor een behandeling bieden te laag is. Iedere aanbieder is vrij om zelf te bepalen of hij een contract af wenst te sluiten met een zorgverzekeraar. Een collectieve boycot is echter verboden en geen oplossing voor het probleem, aldus de ACM: „Een collectieve boycot kan leiden tot prijsstijgingen zonder dat daar een verbetering voor de patiënt tegenover staat. Daarmee lopen de zorgkosten onnodig op.” . (NRC)