VK Inlichtingen

‘Noord-Korea verantwoordelijk voor WannaCry’

Volgens de Britse overheid is Noord-Korea verantwoordelijk voor de WannaCry-aanval die in mei wereldwijd honderdduizenden computers trof. Dat zei de staatssecretaris voor Veiligheid van Groot-Brittannië, Ben Wallace, vrijdagochtend in een interview met BBC. Volgens de Britse inlichtingendiensten is de betrokkenheid van Noord-Korea „vrijwel zeker”, zei Wallace. Hij wilde geen details geven. Het VK is het eerste land dat publiekelijk zegt Noord-Korea verantwoordelijk te houden voor de aanval. Beveiligingsbedrijven Kaspersky en Symantec meldden eerder al dat er mogelijk een link was met Pyongyang. WannaCry verstoorde wereldwijd de informatiesystemen van overheidsinstanties en bedrijven. Het virus is een vorm van ransomware, dat bestanden en programma’s ‘gijzelt’ door ze te versleutelen. De data worden alleen tegen betaling van losgeld vrijgegeven. (NRC)