Tiende titel voor Kramer op 5000 meter

Sven Kramer heeft bij de NK afstanden voor de zesde keer op rij de nationale titel op de vijf kilometer gewonnen. Dai Dai Ntab won de 500 meter, Jorien ter Mors de 1.500 meter.

Sven Kramer op de 5000 meter tijdens de NK afstanden.
Sven Kramer op de 5000 meter tijdens de NK afstanden. Foto Vincent Jannink/ANP

Sven Kramer heeft zaterdag bij de NK afstanden in Heerenveen voor de tiende keer de nationale titel op de 5000 meter gewonnen. De olympisch en wereldkampioen reed een tijd van 6.16,15. Het zilver ging naar Jorrit Bergsma, het brons naar Erik Jan Kooiman.

Het was voor Kramer zijn zesde nationale titel op de vijf kilometer op rij. De 31-jarige kopman van Team LottoNL-Jumbo staat nu in totaal op twintig keer goud bij de NK afstanden. Vrijdag eindigde hij in Thialf op de 1.500 meter op de derde plek.

Lees ook: De eeuwige egoïst Sven Kramer komt nu op voor anderen

Wereldbeker

Bergsma, de kampioen van zes jaar geleden, werd tweede in een tijd van 6.17,16; Kooiman eindigde als derde in 6.19,59. Hiermee hebben zij zich, net als Kramer, geplaatst voor de wereldbeker op de vijf kilometer in het Noorse Stavanger. Dat toernooi is van 17 tot en met 19 november. Ook Bob de Vries (6.20,03) en Jan Blokhuijsen (6.20,04) mogen daarnaartoe.

De snelste schaatser op de vijf kilometer van dit seizoen is tot nog toe Ted-Jan Bloemen. Een maand geleden kwam de Nederlandse Canadees in Calgary uit op 6.08,06.

Ntab

Op de 500 meter won Dai Dai Ntab zaterdag goud. Daarmee prolongeerde hij zijn titel. De 23-jarige sprinter van Team Plantina reed in de twaalfde en laatste rit de beste tijd: 34,67. Teamgenoot Ronald Mulder won zilver, met een tijd van 34,69. Het brons ging naar Kai Verbij (34,95). Ook hij rijdt voor de ploeg van coach Gerard van Velde. Jan Smeekens, wereldkampioen op de 500 meter, moest genoegen nemen met de vijfde tijd (35,15).

Ter Mors

Bij de dames veroverde Jorien ter Mors zaterdag de titel op de 1.500 meter. Ze finishte na 1.54,93. Het is haar derde nationale titel op deze afstand. Ireen Wüst werd tweede in 1.56,17, Marrit Leenstra behaalde brons met een tijd van 1.56,65. Vrijdag won de 27-jarige Ter Mors in Thialf al goud op de 500 meter.

Bekijk hier het programma van de NK afstanden voor de rest van het weekend.