NK afstanden

Verweij maakt indruk met overwinning op 1.500 meter

Koen Verweij heeft de start van het olympische schaatsseizoen aangegrepen om direct een klap uit te delen aan de concurrentie. De 27-jarige schaatser won vrijdagavond bij de NK afstanden in Thialf de 1.500 meter in een scherpe tijd van 1.45,07. Zijn directe tegenstander Thomas Krol werd in 1.45,35 tweede, Sven Kramer in 1.46,50 derde. Opvallend was de slechte race van regerend wereldkampioen Kjeld Nuis, die in 1.47,20 pas als zesde eindigde en daardoor plaatsing voor de eerste wereldbekers misliep.

„Een mooi begin”, noemde Verweij zijn overwinning. Na drie tegenvallende jaren lijkt hij terug op het niveau van het vorige olympische seizoen, toen hij in Sotsji op 0,003 seconde goud op de mijl misliep. Afgelopen zomer besloot hij te gaan trainen met de Russische ploeg van concurrent Denis Joeskov en zijn oude TVM-coach Kosta Poltavets. In de voorbereiding klokte hij op het snelle ijs van Inzell al 1.44,70 op de 1.500 meter. „Ik wil er op de Olympische Spelen weer staan en het beter doen dan de vorige keer”, sprak hij in Thialf na zijn winnende race. „Ik ben goed op weg.”

Bij de vrouwen versloeg Antoinette de Jong in 4.05,59 op de drie kilometer verrassend haar ploeggenote Ireen Wüst (4.06,13). De 500 meter werd in 38,51 gewonnen door Jorien ter Mors. (NRC)