Muggenplaag is bewoners De Baarsjes nu echt te veel

De kleinste beestjes kunnen grote invloed hebben op het leven. In de Vespuccistraat en James Cookstraat in De Baarsjes weten ze er alles van: om muggen te weren slaapt bijna iedereen onder een klamboe, als ze thuiskomen van werk worden eerst de zoemende beestjes met een stofzuiger uit de lucht gezogen. Bewoners hebben horren geplaatst, chemische sprays gebruikt. Het maakt niet uit welk seizoen het is: in die twee straten zijn er áltijd muggen. Véél muggen.

Bewoners zijn het na al die jaren nu zo zat dat ze de Facebookpagina ‘Muggenprobleem De Baarsjes’ zijn gestart om zich te verenigen. De GGD, die ongedierte in de stad bestrijdt, is wel langs geweest om bewoners te adviseren, maar is niet verantwoordelijk omdat muggen geen gezondheidsrisico vormen.

De muggenplaag is vermoedelijk het gevolg van stilstaand water, bijvoorbeeld in kruipruimtes. Eerder werd in Noord bij een vergelijkbaar probleem bij een heel huizenblok de grond weggezogen en volgestort met grind. In De Baarsjes is volgens de GGD het huizeneigendom echter erg versnipperd – en dus is nu de vraag wie de regie in handen gaat nemen. Huiseigenaren? Een woningbouwcorporatie? Bewoners hopen op de verantwoordelijkheid van de gemeente. De kleinste beestjes kunnen grote vragen oproepen. (En thuis zijn tot een hel maken.)