Zeker 29 doden bij aanslagen in Mogadishu

In de Somalische hoofdstad ontploften twee autobommen bij een hotel. De islamitische terreurgroep Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Onder de doden is een voormalig minister.

Het getroffen gebied in Mogadishu.
Het getroffen gebied in Mogadishu. Foto Feisal Omar/Reuters

Aanslagen bij een populair hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben zaterdag aan zeker 29 mensen het leven gekost. Meer dan dertig mensen raakten gewond. De islamitische terreurgroep Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, meldt persbureau AP.

Eerst ramde een auto het hotel en ontplofte er een bom, waarna gewapende militanten het gebouw bestormden. Een paar minuten later explodeerde vlakbij een andere autobom. Onder de doden zijn volgens de politie een voormalige minister, een hoge politiechef en verschillende soldaten.

Na de aanslagen ontstond in het hotel een vuurgevecht tussen militanten en Somalische veiligheidsmensen. Daardoor konden zeker twintig gasten van het hotel niet weg. Drie militanten zouden zijn gedood. Toen de avond viel waren er nog geweerschoten te horen. Het gebouw is ongeveer zeshonderd meter verwijderd van het presidentieel paleis van Somalië.

Lees ook: Acht vragen over Al-Shabaab in Somalië

Gericht op ministers

Een woordvoerder van Al-Shabaab heeft namens de islamitische terreurgroep de verantwoordelijkheid opgeëist. Hij zei dat de aanslagen gericht waren op ministers en veiligheidsambtenaren. Al-Shabaab pleegt regelmatig aanslagen in Somalië.

Twee weken geleden kwamen bij een bomaanslag met een vrachtwagen vol explosieven in Mogadishu minstens 358 mensen om. Het was de dodelijkste aanslag uit de geschiedenis van het Afrikaanse land. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor die aanslag nog niet opgeëist.