Midden-oosten

Syrisch leger voerde gifgasaanval uit, blijkt uit onderzoek

De Syrische regering van president Bashar al-Assad is verantwoordelijk voor de gifgasaanval op de stad Khan Sheikhoun, waarbij in april dit jaar bijna negentig doden vielen. Onafhankelijke onderzoekers deelden die conclusie donderdag met de VN-Veiligheidsraad. Experts van de zogeheten gezamenlijke onderzoeksmissie (JIM) van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens onderzochten ter plekke de krater die werd veroorzaakt door een luchtaanval. Zij concluderen dat het Syrische leger in Khan Sheikhoun „een grote hoeveelheid” van het zenuwgas sarin inzette. Eerder zei ook de speciale VN-onderzoeksmissie in Syrië dat de luchtmacht van het regime verantwoordelijk is voor de gifgasaanval. Die commissie sprak van een oorlogsmisdaad. (NRC)