Brieven

Kijkwijzer

Waarschuw voor seksueel geweld

illustraties cyprian koscielniak

In de bioscoop keek ik samen met mijn schoonfamilie tijdens afgelopen kerst naar een film die mij ineens onaangenaam verraste met een lange en expliciete scène waarin een vrouw werd verkracht. Ik werd op mijn zestiende verkracht en deze scène bracht die nare herinnering levendig naar boven.

Afgelopen week bleek een vriendin bij een bioscoopbezoek dezelfde onaangename verrassing te hebben gehad. We raakten er over aan de praat vanwege de #MeToo-campagne, waarin de afgelopen dagen talloze slachtoffers van seksueel geweld hun verhaal deelden. Het deed ons realiseren dat er waarschijnlijk meer vrouwen in diezelfde bioscoopzaal zaten die onze ervaring deelden.

Voor ons – en waarschijnlijk ook voor andere slachtoffers – is er een groot verschil tussen het zien van een ‘gewone’ vechtscène en een verkrachtingsscène. Daarom roepen wij Kijkwijzer en alle bioscopen in Nederland op om een waarschuwing voor seksueel geweld op te nemen in het kijkadvies.

Het tonen van seksueel geweld in films is niet verkeerd. Het kan een bijdrage leveren aan het doorbreken van dit taboe en bewustwording vergroten. Wat we willen voorkomen, is dat slachtoffers er onvoorbereid mee worden geconfronteerd. Een simpele toevoeging aan het kijkadvies kan voor ons en vele anderen het verschil maken tussen een nare ervaring of een leuke avond uit! en