Keien en klinkers voor de Kaap

Stadsontwikkkeling Op Katendrecht is een proefvak aangelegd voor nieuwe bestrating. De geschiktste ‘stenen’ komen te liggen aan weerszijden van de Fenixloodsen.

Kaap: klinkers in diverse roodschakeringen en keien in drie tinten grijs.
Kaap: klinkers in diverse roodschakeringen en keien in drie tinten grijs. Foto Caspar Naber

Zijn ze nou helemaal besodemieterd, dachten buurtbewoners en wielerliefhebbers eind september toen stratenmakers het strakke asfalt van de Veerlaan openbraken om er een allegaartje aan klinkers en keien in te leggen. Uitgerekend op de plaats van de start en finish van de jaarlijkse Ronde van Katendrecht! De opperman nam de vrees al snel weg. „De bestrating blijft maar enkele maanden liggen. Het gaat om een proef”, zei hij geruststellend.

Inmiddels is de buurt gewend aan de lappendeken van klinkers in verschillende roodschakeringen en keien in drie tinten grijs met gladde, minder gladde en ruwe bovenkant. „De reacties die we van mensen krijgen, zijn positief. De keien doen het ook goed waardoor ik verwacht dat het uiteindelijk een visuele keuze zal worden”, zegt ontwerpleider Rene Groeneveld van Stadsontwikkeling Rotterdam.

Hij gaat elke maand kijken hoe de keien zich houden. „Uiteindelijk kiezen we de natuursteen die het best blijft liggen. Daarom bevindt het proefvak zich in de rijweg van de Veerlaan. Elke dag passeren er 4veertig vrachtwagens voor Provimi (diervoederfabriek verderop) en ook bouwverkeer voor de in aanbouw zijnde Fenixlofts. Dankzij die zware verkeersbelasting kunnen we in korte tijd het toekomstige gebruik nabootsen. De keien komen in de kades te liggen bij Fenix 1 (lofts) en 2 (Fenix Food Factory, Codarts). Daar krijgen ze ook aardig wat bevoorradingsverkeer te verwerken.”

Comfort en beloop

De keien hebben volgens hem allemaal dezelfde maat. „Ze moeten goed aansluiten en goed strak liggen. De drie verschillende afwerkingen aan de bovenzijde geven elk een ander comfort en beloop. Ook belangrijk want de loodsen trekken veel mensen.”

De rode bakstenen in het proefvak zijn volgens hem bedoeld voor de trottoirs aan de straatzijde van de Fenixloodsen. „Deze gebakken klinkers liggen overal op Katendrecht. Aan het eind van de proef kiezen we ook hier het exemplaar dat zich het beste houdt, maar ik verwacht opnieuw dat het een visuele keus wordt.”

De selectie van de meest geschikte kei en klinker heeft in december plaats. Daarna is de adviescommissie aan zet. Die bestaat uit vertegenwoordigers van Stadsbeheer en van de afdeling Ruimte en Wonen van de directie Stedelijke Inrichting. „Zij controleren de uitverkoren kei en klinker op aspecten als onderhoud en schoonmaken”, weet de ontwerpleider. Uiteindelijk hakt de gemeenteraad de knoop door.

Rotterdamse Stijl

De nieuwe bestrating is onderdeel van het inrichtingsplan Veerlaan en omgeving en sluit aan bij de zogenoemde Rotterdamse Stijl. Die moet meer rust, eenheid en herkenbaarheid aanbrengen in de buitenruimte. Daar ontstond de afgelopen jaren een lappendeken door een te grote variatie aan inrichtingsontwerpen, stelde de gemeente vast.

„In de Rotterdamse Stijl is gekozen voor duurzame materialen met een hoogwaardige uitstraling. De geschikte kei voor de Fenix-kades moet die ook hebben”, zegt gemeentewoordvoerster Dixie Hoek.

Dezelfde criteria gelden volgens haar bij de selectie van de bestrating voor de nieuwe Coolsingel. Ook die werd voorafgegaan door een proefvak, schuin tegenover het stadhuis. Er lagen natuurstenen keien in met verschillende afwerking en een ‘warme’ uitstraling die past bij de gevels van de monumentale gebouwen langs de stadsboulevard in spe. Meest gehoorde klacht was dat vrouwen tussen sommige exemplaren bleven hangen met hun hakken. De proef is onlangs afgerond en het wachten is nu op de selectie van de geschiktste kei.

De herinrichting van de Coolsingel is naar verwachting eind 2020 afgerond. Die van de Veerlaan medio 2019, als alles meezit.