In de ban van de bubbels

Champagne! Wijnkenner Hamersma legt uit wat een goede ‘bubbel’ is.

Foto Benning & Gladkova

‘When times are tough people don’t want to be seen drinking champagne”, verzuchtte een Britse wijnverkoper op het hoogtepunt van de jongste financiële en economische crisis. De wereldberoemde grote merken, zoals Moët & Chandon, Roederer, Bollinger, Taittinger, Veuve Clicquot en Laurent-Perrier, zagen zich geconfronteerd met soms tientallen procenten minder verkoop. Supermarktketen Tesco zag zich zelfs genoodzaakt om de prijzen van hun champagnes te halveren onder het motto ‘Wie maakt me los?’ Het Verenigd Koninkrijk, waar de meeste champagne naar geëxporteerd werd, besloot de hand op de knip te houden. Het is er mede debet aan dat prosecco de laatste tien jaar zo’n enorme vlucht heeft genomen: de Britten wilden wel fizz blijven drinken maar wensten er geen dubbele cijfers meer voor te betalen. En het Italiaanse belletje vormde een geweldig budgetalternatief.

Inmiddels is alles anders. De wereldeconomie draait weer op volle toeren. En daar moet op gedronken worden. Champagne! In 2015 en in 2016 steeg de Franse export naar recordhoogte, naar respectievelijk 4,74 miljard en 4,71 miljard euro (gemiddeld 307 miljoen flessen; in waarde 33 procent van de Franse wijnexport). Vooral met dank aan de bijzondere cuvées, de rosés en de champagnes. Mexico (+12 procent), Zuid-Korea (+14,2), Zuid-Afrika (+15,1) en Nieuw-Zeeland (+25,4) ontpopten zich als de belangrijkste groeimarkten.

En hoe doen wij het? Ondanks onze calvinistische inborst hebben we hier ook de smaak te pakken. Mondiaal gezien noteert Nederland een elfde plek op de lijst van landen die champagne importeren. Afgelopen jaar steeg de import ten opzichte van 2015 bijna 4 procent in volume en 6,3 procent in waarde. In totaal zijn dat 2.356.500 flessen. Kortom, we zijn niet alleen meer champagne gaan drinken maar ook duurdere. Ook de meeste andere mousserende wijnen noteerden gestegen verkoop.

Een belangrijke impuls hiervoor is overigens een financiële. Na jarenlang soebatten is per 1 januari van dit jaar de zogeheten bubbeltax afgeschaft. Tot die tijd werd op alle mousserende wijnen met een koolzuurdruk van boven 3 bar een luxebelasting geheven. Zodoende diende de importeur per fles 1,91 euro af te dragen aan de Belastingdienst, tegen 0,66 eurocent voor ‘stille wijn’. Omdat ook prosecco frizzante (die onder schroefdop of met dat touwtje over de kurk) tot die laatste categorie werd gerekend, kon deze uitgroeien tot ’s lands meest gedronken belletje. Want lekker voordelig smaakt nu eenmaal naar meer.

Nederland is het enige land waar de prosecco-consumptie sinds 1 januari is gedaald. Cava profiteerde van alle mousserende wijnen het meest met een plus van 19 procent.

Maar er zijn ook andere oorzaken. Zo is ons drinkgedrag aan het veranderen. Met name de jongere generatie is in de ban van de bubbels: de belangstelling voor speciaalbieren is de laatste twee jaar explosief gestegen, gin-tonic is al wat langer aan een opmars bezig en ook andere cocktails en longdrinks met een belletje profiteren. Zelfs de cidermarkt lijkt in beweging.

Het bleek ook duidelijk uit het aantal ingezonden mousserende wijnen dat de eindstreep haalde voor De Grote Hamersma 2018. Ten opzichte van de vorige editie steeg dat van 150 naar 180; een stijging van 20 procent. En veelal ook met zeer hoge scores.

Overigens zult u binnen de selectie geen budgetprosecco’s aantreffen. De reden is eenvoudig: een te vermijden kwaliteit. Welbeschouwd kunt u in de supermarkt of bij de wijnkiloknaller alles met een prijs van minder dan 8 euro links laten liggen. En in bijna alle gevallen geldt dat u ook van een zoetje moet houden. Prosecco, als is ie nog zo brut, is nooit helemaal droog. Maar er zijn geweldige alternatieven te over. Een heel scala aan crémants, kraakdroge cava’s, superieure sekts en Italiaanse spumantes die zich kunnen meten met de beste champagne. In de top-25 die ik voor deze special uit de mousserende sectie van De Grote Hamersma heb gelicht, vormen ‘de echte’ het leeuwendeel. Maar dat zou ook zomaar kunnen komen doordat ik er zelf dol op ben.

    • Harold Hamersma