Opinie

    • Caspar Naber

‘Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen #Klassieker’

Stelling Al acht seizoenen wordt Feyenoord-Ajax gespeeld zonder fans van de bezoekende club. Er gaan stemmen op om dat te veranderen.

Burgemeester Aboutaleb is voorstander van een scenario waarbij het aantal uitsupporters in drie jaar wordt opgebouwd, te beginnen met een paar honderd. Volgens hem ligt de bal bij de supportersverenigingen. Ajax-directeur Edwin van der Sar zegt dat gesprekken over toelating van uitfans ‘op de rol staan’ en dat ‘we er met elkaar, dus ook van de kant van de fans’ uit moeten komen. Lastig, zeggen deskundigen. De stelling luidt: ‘Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen’.

Fabian Nagtzaam, Supporters Vereniging Ajax: „Het opbouwscenario is een van de mogelijke scenario’s. Wij kunnen heel goed 500 seizoenkaarthouders die we kennen meenemen bij uitwedstrijden tegen Feyenoord en dat opbouwen. Maar alle seinen lijken mij nu op groen te staan om weer uitsupporters toe te laten. Daarom lijkt het me beter met de benen op tafel in gesprek te gaan met alle betrokkenen (KNVB, clubs, politie, gemeente en supportersverenigingen) over de vraag wie waarvoor verantwoordelijk is. Onder andere over de politie-inzet. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De bal ligt nu bij de clubs.”

Wim van Merkensteijn, Feyenoord Supporters Vereniging: „Het uitfans-verbod leek in 2014 te worden opgeheven maar de supportersverenigingen kwamen er niet uit. Inmiddels zijn we een stuk verder en hebben we hierover gesproken met de SV Ajax. De bal ligt nu bij de clubs. Wellicht is het goed om nog eens te polsen of er bij de supporters daadwerkelijk behoefte bestaat om uitfans te ontvangen.”

Henk Ferwerda, criminoloog-onderzoeker rapport uitsupporters: „Het opbouwscenario is een goed begin, maar de vraag is of clubs en supportersverenigingen de eigen risicosupporters in toom kunnen houden. Feyenoord kan wel 500 Goldcardhouders meenemen maar wat als de harde kern van Ajax voor of na de Klassieker problemen veroorzaakt? Wie spreek je dan aan? Dat is het vraagstuk voor de veiligheidsdriehoek en clubs. Die laatsten moeten hun supporters kennen. Het is ook de vraag of het toelaten van uitsupporters bij deze wedstrijd maatschappelijk te verkopen is qua politie-inzet. Het aantal incidenten in het betaald voetbal neemt al jaren af en de teneur is om van voetbal een feestje te maken met zo min mogelijk politie maar dat schuurt met de Klassieker vanwege de historie en lading.”