Griekse politie arresteert verdachte van bombrieven

In mei raakte ex-premier Lucas Papademos gewond toen een aan hem geadresseerde bombrief explodeerde.

In mei van dit jaar raakte de Griekse ex-premier Lucas Papademos gewond toen een bombrief in zijn auto expodeerde.
In mei van dit jaar raakte de Griekse ex-premier Lucas Papademos gewond toen een bombrief in zijn auto expodeerde. Foto Simela Pantzartzi/EPA

In Griekenland is zaterdag een man opgepakt die ervan verdacht wordt een bombrief te hebben verstuurd naar ex-premier Lucas Papademos. Dat meldt de politie.

De verdachte is een 29-jarige man. Zijn naam of andere persoonlijke details zijn niet vrijgegeven.

Bij de ontploffing van het explosief, in mei van dit jaar, raakten Papademos en zijn chauffeur gewond. Papademos zat in de auto toen hij de enveloppe opende. De ex-premier lag een maand in het ziekenhuis.

Bombrieven onderschept

De autoriteiten onderzoeken of de verdachte ook betrokken was bij de andere bombrieven die in het afgelopen jaar werden gestuurd naar hoogwaardigheidsbekleders. In maart onderschepte de Griekse politie in Athene acht bombrieven. Een daarvan was bestemd voor de toenmalig demissionair minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

In diezelfde periode ontplofte een brief in het kantoor van het Internationaal Fonds (IMF) in Parijs, waarbij een medewerker lichtgewond raakte. Een explosief dat gericht was aan het Duitse ministerie van Financiën ontplofte niet.