Buma: Formatie had niet sneller gekund

Tijdens een gesprek op de nacht van NRC zei de CDA-leider nog steeds achter zijn uitspraken over het referendum te staan.

Foto Remko de Waal/ANP

De kabinetsformatie had geen dag korter gekund. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zaterdagavond tijdens de Nacht van NRC. Buma ging tijdens die avond in de Doelen in Rotterdam in gesprek met interviewer Coen Verbraak. Gevraagd hoe hij op de formatie terugkeek, antwoordde Buma dat hij niet zou weten op welk moment men sneller had kunnen werken. Volgens Buma maakte de verkiezingsuitslag deze lange formatieduur onvermijdelijk. “Deze vier partijen moesten van ver komen om bij elkaar te geraken. Dat had geen dag sneller gekund.”

Buma ging tijdens het gesprek ook kort in op zijn eigen uitspraken over het aanstaand raadgevend referendum over de wet op de Inlichtingendiensten, die hij zaterdagochtend in De Volkskrant deed. Buma zei in dat interview dat het kabinet de uitslag van het referendum naast zich neer moet leggen. Omdat de coalitie het referendum toch af wil schaffen, zal men het aankomend referendum volgens Buma ook al negeren. “Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum”, aldus Buma.

De uitspraken leidden zaterdag tot ophef. Oppositiepartijen van links tot rechts reageerden boos en vinden dat Buma de kiezer met zijn uitspraken schoffeert. Ook binnen coalitiepartner D66 klinkt commentaar op Buma’s opvatting. D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemde de uitspraken zaterdag in het Financieel Dagblad “onverstandig”. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil woensdag pas reageren, wanneer de Kiesraad bekend maakt of het referendum er daadwerkelijk komt. Buma zei zaterdagavond tegen Verbraak niet verbaasd te zijn over de opschudding, maar hij benadrukte niettemin nog steeds achter zijn uitspraken te staan.