Britse marine ontslaat personeel onderzeeër om drugsgebruik

De negen bemanningsleden werden betrapt tijdens een drugstest.

Een van de vier Britse Trident-onderzeeërs.
Een van de vier Britse Trident-onderzeeërs. Foto Andre Linnett/EPA

De Britse marine heeft negen matrozen ontslagen die dienden op een nucleaire onderzeeër. Zij werden positief bevonden bij een drugstest, liet het ministerie van Defensie zaterdag weten volgens Reuters.

Het gaat om opvarenden van de HMS Vigilant, een van de vier onderzeeboten die speciaal door de Royal Navy zijn gebouwd voor het vervoeren van zogeheten Trident-raketten met nucleaire lading.

Volgens een woordvoerder van het ministerie was er geen bewijs dat de matrozen onder invloed waren tijdens het uitvoeren van taken. Bemanningsleden moeten echter altijd van onbesproken gedrag zijn:

“We tolereren geen drugsgebruik door ons dienend personeel. Wie niet aan onze hoge standaarden voldoet, wordt uit de militaire dienst ontslagen.”

Onderzoek naar de commandant

De Daily Mail schrijft dat de HMS Vigilant in de Verenigde Staten lag aangemeerd om onderhoudswerkzaamheden te ondergaan. De ontslagen crewleden zouden naar een hotel aan de kust zijn gebracht.

De marine heeft een onderzoek ingesteld naar de ontslagen crewleden. Het is niet duidelijk welke functies zij aan boord hadden. Intussen is ook de commandant van de onderzeeër van zijn taak ontheven. Het ministerie bevestigde dat zaterdag maar ging niet verder in op eerdere berichten, waarin werd gemeld dat hij een “ongepaste relatie” zou hebben aan boord van de Vigilant.