Australische premier wijst plaatsvervanger aan in politieke crisis

De Australische regering is de meerderheid in het parlement kwijt na het gedwongen vertrek van vicepremier Barnaby Joyce.

De Australische premier Malcolm Turnbull spreekt in Sydney over de politieke crisis die is ontstaan na de uitspraak van het Hooggerechtshof.
De Australische premier Malcolm Turnbull spreekt in Sydney over de politieke crisis die is ontstaan na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Foto Joel Carrett/AP

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft zaterdag minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop als zijn acterend plaatsvervanger aangewezen, schrijft Reuters. De Australische regering kampt met een politieke crisis na het gedwongen vertrek van vicepremier Barnaby Joyce.

Vrijdag besliste het Hooggerechtshof dat Joyce zijn functie moest neerleggen, omdat hij behalve Australiër ook Nieuw-Zeelander is. Met zijn zetel verliest de regering de meerderheid in het Australische parlement.

Zaterdag kwam het kabinet in spoedberaad bijeen, waardoor Turnbull een bezoek aan Israël moest uitstellen tot maandag. Als de premier op reis is, neemt buitenlandminister Bishop zijn taken waar. De coalitie - de Liberal Party en de National Party - wees geen nieuwe vicepremier aan. In plaats daarvan bevestigde Turnbull tijdens een persconferentie dat er een tussentijdse verkiezing zal worden gehouden om de plek van Joyce in te vullen.

De premier ontkent dat binnen de coalitie onenigheid is ontstaan. Om de minderheidsregering in het zadel te houden is nu de steun nodig van een van de drie onafhankelijke parlementariërs.

Grondwet verbiedt dubbele nationaliteit

Behalve vicepremier Joyce moesten ook vier andere parlementariërs hun post verlaten vanwege hun dubbele nationaliteit, oordeelde de rechter op basis van de grondwet. Twee senatoren moesten hun zetel in de Australische Senaat opgeven.

Turnbull kreeg na de uitspraak van het Hooggerechtshof extra kritiek te verduren omdat hij tot het oordeel had geweigerd zijn vicepremier Joyce uit het kabinet te zetten zoals de oppositie had geëist. Hij overweegt stappen te ondernemen om een grondwetswijziging door te voeren. Daarover zei hij:

“Deze interpretatie van de grondwet is erg strikt. Ons parlement moet open zijn voor alle burgers.”

Vrijdag kelderde de Australische dollar, als reactie op het oordeel van het Hooggerechtshof, schrijft Bloomberg.