Zussen Holleeder: mogelijk stoppen als getuige om ‘slechte beveiliging’

Justitie

Astrid Holleeder roept de politie en het Openbaar Ministerie op om getuigen beter te beveiligen. De zus van Willem Holleeder en kroongetuige in de rechtszaak tegen de beruchte crimineel zegt in interviews in De Telegraaf en Het Parool dat er structureel iets moet veranderen in haar beschermingsprogramma.

De beveiliging van haarzelf, haar zus Sonja en Holleeders ex-vriendin Sandra tegen wraakacties van de crimineel zou zeer te wensen overlaten. De drie getuigen overwegen daarom volgens De Telegraaf om hun medewerking aan justitie stop te zetten totdat de beveiliging wordt verbeterd. Hun advocaat Wout Morra zegt dat hij het liever niet zover laat komen, maar dat hij dit niet uitsluit „als er niks verandert”. De vrouwen krijgen volgens Astrid Holleeder, die vrijdag een tweede boek publiceert, nauwelijks hulp bij het vinden van veilige huisvesting en het treffen van andere noodzakelijke maatregelen zoals kogelwerende vesten of auto’s. Daarom zouden ze zelf financieel moeten bijspringen. Ook werken alarmsystemen en noodtelefoons soms niet goed, en werd een agent uit het beveiligingsteam op non-actief gesteld voor het lekken van gevoelige informatie.

Het OM schrijft in een reactie dat de kritiek bij hen bekend is. Samen met de politie zou er alles aan gedaan worden „om het vertrouwen te herstellen”. Holleeder wordt er onder meer van verdacht dat hij vanuit de gevangenis aanslagen heeft beraamd op zijn zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. (NRC)