Zaakjemet één boek

‘Boek te koop’ luidde de tekst die Nico Haasbroek halverwege deze maand op zijn woning aan de Mathenesserlaan plakte. Een feestelijk moment, want met die aankondiging was ‘het kleinste boekwinkeltje van Rotterdam’ een feit. Vriend en Rijnmond-verslaggever Jack Kerklaan regelde de officiële opening. Een langsfietsend meisje kreeg van hem een schaar in handen geduwd waarmee ze een lint doormidden knipte. „Wat ging er door je heen?”, wilde Kerklaan weten.

Een week later zit boekverkoper Haasbroek in zijn hal achter een tafeltje met kaars. Hij heeft precies één titel in voorraad: De Middellandman. Het is de weerslag van zijn honderd dagen durende ontdekkingstocht door zijn woonwijk Middelland. En zie daar, de eerste klant wandelt al binnen: Tom Harreman, voorzitter van de gebiedscommissie Delfshaven. „Ha, wijkburgemeester”, begroet Haasbroek de PvdA-politicus, en verkoopt hem voor vijftien euro een exemplaar.

De auteur staat op en draagt voor uit eigen werk. „Hef het bestemmingsplan voor de Mathenesserlaan deels op!”, roept hij. „Verhoog de middenbaan en maak er voetgangersgebied van. De bomen blijven staan. Vestig in de huizen vanaf 2020 winkels, theaters en horeca.” Geroerd hoort Harreman het revolutionaire plan aan. Uit de keuken komt de geur van gebakken aardappels. Haasbroeks dochter Ginger bereidt er haar lunch.

Thee verschijnt op tafel, en Haasbroek, oud-hoofdredacteur van het Journaal, zegt: „Ik ben met dit boekenzaakje voorloper van hoe ik deze laan graag zou zien: een mengeling van winkels voor rijk en arm. Dat past ook helemaal in het plan dat architect De Jongh in 1887 met deze wijk had. Helaas zijn er voornamelijk ‘arme winkels’ over. Waar is een stijlvolle meubelzaak als Buningh gebleven?”

Vanuit zijn halletje heeft hij tot nu toe zes boeken verkocht. Maar het worden er veel meer, want Haasbroek (73) gaat het land in met lezingen. En misschien ook wel met wijkwandelingen, wie weet. Zelfs het buitenland roept: Gent, Marseille. „We kunnen van elkaar leren”, denkt Haasbroek. Voorlopig is ‘het kleinste boekwinkeltje van Rotterdam’ alleen op woensdagmiddag open, maar tegen Sinterklaas voert de kuierende schrijver een koopavond in.