Wethouder Rheden stapt op na meldingen over gedrag

Rheden doet geen mededelingen over de aard van de meldingen “uit privacyoverwegingen”.

Foto Hollandse Hoogte

Wethouder Tjebbe Vugts (CDA) van de gemeente Rheden is per direct opgestapt. Hij heeft daartoe besloten na “meldingen over zijn gedrag”. Dit meldt de gemeente op haar website. Hij was sinds 2010 wethouder Sociaal domein in het college van Rheden.

Een woordvoerder van de Gelderse gemeente wil niets zeggen over de aard van de aantijgingen. Ambtenaren hadden melding gemaakt van grensoverschrijdende gedrag op de werkvloer.

De gemeente is een intern onderzoek gestart. Om hoeveel meldingen het precies gaat, wil hij niet zeggen. “Maar het zijn er meer dan één.”

‘Zeer recente meldingen’

Maandag werd Vugts op de hoogte gesteld van de meldingen van zijn collega’s. Die zijn van “zeer recent”, aldus Bert de Lange, fractievoorzitter van het CDA in Rheden. Hij is “erg overvallen” door het nieuws, laat hij telefonisch weten. De Lange zegt dat de meldingen van “onbetamelijk gedrag” uiterst serieus genomen moeten worden.

“Ik heb tegen hem gezegd dat hij moet nadenken wat deze gebeurtenissen voor hem als persoon betekenen en ook als wethouder.”

Nadat Vugts door gemeente werd ingelicht, belde hij De Lange maandagavond. “Het nieuws kwam aan als een mokerslag. We werken al jaren samen.”

‘Moeilijk voor hem, zijn gezin en melders’

In de dagen erna “kwam het allemaal voorbij” bij Vugts, zegt De Lange. “Donderdagavond heeft hij besloten zijn functie neer te leggen.” De Lange heeft sinds maandag dagelijks contact met de ex-wethouder. “Het is enorm moeilijk voor hem, zijn gezin en de melders.” De lokale CDA-fractie wil er persoonlijk voor hem blijven zijn, benadrukt de fractievoorzitter. “Er komt veel op hem en zijn familie af.”

Over de meldingen zelf wil de fractievoorzitter verder niets kwijt, gevraagd naar de aard. “Dat het over zijn gedrag gaat zegt vooralsnog genoeg.”

De Lange gaat na het weekend met zijn collega’s in conclaaf over de opvolging van Vugts. De andere collegeleden nemen vooralsnog zijn taken over.

“We zullen ons af moeten vragen of het nog zinvol is om een nieuwe wethouder in te werken. De gemeenteraadsverkiezingen zijn immers in maart.”