Brieven

Laten we het over de vakantie in het onderwijs hebben

Lezersbrieven Is de twaalf weken vrij per jaar in het onderwijs nog van deze tijd?

Iedereen in het onderwijs vindt dat de werkdruk van zowel docenten als leerlingen te hoog is. Een groot deel van die werkdruk komt omdat we met een piekbelasting werken. Op basis van een jaartaak van 1.659 klokuren worden wij geacht ruim 41 klokuren per week te werken in een periode van 40 weken, terwijl ons salaris gebaseerd is op een 36-urige werkweek. Moet er, kortom, niet eens gekeken worden of die twaalf weken vrij per jaar nog wel van deze tijd is? Of kom ik nu aan hét heilige huisje van het onderwijs?

Ik als docent wil namelijk niet dat er lessen geschrapt worden, omdat dit juist alleen maar ten koste gaat van de kwaliteit van ons onderwijs. Ik roep de nieuwe minister van Onderwijs dan ook niet op om lessen te schrappen, ik roep op om eens kritisch te kijken naar het verminderen van het aantal lesvrije weken voor zowel leerlingen als docenten.

Het is maar net hoe je er tegen aankijkt en het is vooral maar net welke concessies je zelf als onderwijsgevende ook wil doen. Wel zo reëel toch? Wat ook meespeelt is dat leerlingen met een andere urenverdeling ook langer in hun ritme blijven zitten. Nu is het zo dat ze opstarten na een vakantie, twee, drie weken in hun ritme zitten en dan alweer afbouwen tot de volgende vakantie.


docent wiskunde Prinsentuin Oudenbosch