Vier échte drankreizen (en Lloret zit er niet tussen)

Vier reizen waarin drank een rol speelt, op een rij gezet door .

Shiraz.
Shiraz.

De mythe van Shiraz

Soms is kennis niet leuk. Dan verpest het mythen en sagen. Neem nou Shiraz, die prachtige stad in Zuid-Iran met een zonrijk klimaat waardoor het ooit een oase van natuurschoon met beroemde parken vol fruitbomen en wijnranken was. Wie kent niet de heerlijke wijnen gemaakt van de druif die ten tijde van de kruistochten uit Shiraz naar Frankrijk is meegenomen? Maar genetisch onderzoek wees uit dat de Franse Shiraz-druif gewoon afkomstig is van twee inheemse druivensoorten uit Zuidoost-Frankrijk. Niks Iraans aan. Er waren wel Shirazi-wijnen maar die zijn verboden sinds de islamitische revolutie. Toeristengidsen in Shiraz houden de mythe echter in stand; het trekt immers toeristen. Het is er overigens wel prachtig.

Champagneland Japan

Dom Pérignon is slim. Het merk voegt bij de vintage uit 2009 (‘florale neus, zacht mondgevoel, strakke afdronk’) een Limited Edition, ontworpen door Japanner Tokujin Yoshioka, de eerste niet-westerse designer die deze eer te beurt valt. Japan is aan een inhaalslag bezig. Kon je daar lange tijd nauwelijks champagne krijgen, nu beginnen Japanners zich er suf aan te drinken. In 2016 klokten ze 11 miljoen flessen weg, en staan daarmee op de vierde plaats van champagne importerende landen. Omgekeerd drinken wij veel meer sake. Uitwisseling der nationale vochten werkt verbroederend. Wie niet afreist naar Japan en toch de 2009 wil drinken, kan die ook hier kopen. Kost wel 179,50 euro.

Wine relief in Californië

Wie een reis heeft gepland naar de Californische wijngebieden Napa Valley of Sanoma County kan beter eerst online poolshoogte nemen of de bestemming nog (of alweer) open is. Na de recente en allergrootste brand in het gebied ooit, zijn veel wegen, restaurants, hotels en wijngaarden gesloten. Er zijn 23 doden gevallen en de kosten lopen in de miljarden. Veel wijngebieden zijn (gedeeltelijk) verwoest. Gevreesd wordt voor de desastreuze rookaanslag op de druiven die niet zijn verbrand. Een reis helpt wel als troostreis want overal zijn Wine Relief-programma’s: proeverijen (Tasting Feasts & Fees), diners (Dine & Donate), bijeenkomsten, lezingen en wijnverkoop waarvan de opbrengst naar de getroffen gebieden gaat.

Napa Valley in betere tijden.

De beste bars vind je in Singapore (en eentje in Amsterdam)

Elk jaar wordt de top-100 van beste bars gekozen door een jury van 700 professionele zelfbenoemde ‘cocktail-insiders’. Op 1 staat dit jaar de American Bar van het fameuze Londense Savoy Hotel – een opsteker voor alle golden oldies, want deze bestaat al 125 jaar. Het tekent ook de revival van de klassieke hotels en bars die wereldwijd gaande is. Op de lijst staat slechts één Nederlandse bar: Tales & Spirits in Amsterdam. Wie bars belangrijk vindt in de keus van zijn reisbestemming moet richting Singapore gaan. Die kleine stadstaat heeft veruit de meeste prijswinnaars op de vierkante meter.