Vicepremier Australië moet weg om dubbele nationaliteit

Barnaby Joyce wist niet dat hij ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit had. Door het oordeel heeft de regering zijn meerderheid verloren.

Barnaby Joyce moet aftreden vanwege zijn dubbele nationaliteit.
Barnaby Joyce moet aftreden vanwege zijn dubbele nationaliteit. Foto Mick Tsikas/Reuters

De vicepremier van Australië Barnaby Joyce moet zijn functie neerleggen omdat hij naast zijn Australische paspoort ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit blijkt te hebben. Dat heeft het Hooggerechtshof van het land vrijdag besloten, meldt persbureau AP. Nog eens vier senatoren hadden niet verkozen mogen worden vanwege hun dubbele nationaliteit.

De grondwet van Australië stelt dat personen met een dubbele nationaliteit geen functie in het parlement mogen vervullen. Door het oordeel heeft de regering van premier Malcolm Turnbull haar krappe meerderheid verloren.

Barnaby Joyce, leider van de conservatieve National Party, stelde onlangs het parlement op de hoogte van het feit dat zijn vader in Nieuw-Zeeland is geboren en dat hij daarom mogelijk ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. Eerder zei Joyce “geschokt” te zijn toen een commissie van het buurland hem daarvan op de hoogte had gesteld.

De politicus zei vrijdag dat hij het oordeel van het hof zal accepteren en dat hij “niet zal janken”. In het district van Joyce in New South Wales volgen nu nieuwe verkiezingen. De politicus kan zichzelf wel weer verkiesbaar stellen omdat hij in augustus afstand heeft gedaan van zijn tweede nationaliteit. Bij de laatste verkiezingen in 2016 won Joyce met een ruime marge in zijn district.

‘Overheidswerk gaat door’

Turnbulls Liberal Party vormde de coalitie met de National Party. Met het vertrek van Joyce komen de regeringspartijen uit op 75 van de 150 zetels in het Australische parlement.

De premier zei in een reactie dat hij teleurgesteld is maar dat “het overheidswerk gewoon doorgaat”. Om verder te kunnen regeren moet Turnbull nu steun proberen te krijgen van onafhankelijke parlementariërs.

Lees ook: Conservatieve coalitie claimt Australische verkiezingen

Het hof boog zich over het lot van in totaal zeven politici die een dubbele nationaliteit zouden hebben. Naast Joyce hadden vier andere senatoren niet verkozen mogen worden. Twee legden in juli al hun functie neer. Twee senatoren bleken volgens de grondwet geen dubbele nationaliteit te hebben.