Verenigde Staten

Trump pakt drugsepidemie aan met ‘agressieve maatregelen’

President Donald Trump, die tijdens zijn campagne ‘de oorlog verklaarde’ aan opiaten, heeft donderdag de drugsepidemie in de VS opnieuw bestempeld tot nationale ramp. In een verklaring liet hij weten dat de regering „agressieve stappen” neemt om deze de kop in te drukken, aldus persbureau AP. Volgens Trump vallen er meer doden door onder meer heroïne, crystal meth en crack dan door auto-ongelukken en schietpartijen. Door de drugscrisis tot nationale ramp uit te roepen, krijgt de regering meer flexibiliteit om beleid te maken. Die status is nu met negentig dagen verlengd. Trump riep overheidsinstellingen op tot actie, kondigde een grote advertentiecampagne aan om jongeren af te houden van medicijnen op recept en beloofde meer geld voor onderzoek naar afkickmiddelen. (NRC)