Verenigde Staten

Trump: deel van JFK-documenten wordt toch (nog) niet vrijgegeven

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag op het laatst uitstel verleend voor de publicatie van circa 300 geheime overheidsdocumenten over de moord op oud-president John F. Kennedy in 1963. Inlichtingendiensten wilden niet dat de stukken openbaar werden gemaakt, ondanks een wettelijke deadline. Dat gebeurt nu over zes maanden; inlichtingendiensten als CIA en FBI kunnen nu passages onleesbaar maken. Bijna 2.900 documenten zijn wel vrijgegeven maar leveren geen nieuwe inzichten over de moord op Kennedy. Uit een memo van toenmalig FBI-directeur J. Edgar Hoover blijkt dat de FBI een telefoontje had gekregen waarin werd gedreigd Lee Harvey Oswald te doden, de man die werd beschuldigd van de moord op JFK. Oswald werd twee dagen na Kennedy doodgeschoten. (NRC)