Van Ginkel redt PSV laat in Volendam

Bekervoetbal Invaller Marco van Ginkel maakt in de verlenging een mooi omhaal bij Volendam, waardoor PSV door is na een moeizame avond.

PSV-middenvelder Marco van Ginkel na zijn goal in de eerste helft van de verlenging tegen Volendam.
PSV-middenvelder Marco van Ginkel na zijn goal in de eerste helft van de verlenging tegen Volendam. Foto Edwin van Zandvoort/Soccrates

Het was een schiterrende goal op een avond met soms afzichtelijk voetbal. Een duel waarin PSV niet leek te kunnen scoren. Telkens stond Volendam-doelman Hobie Verhulst in de weg, 106 minuten lang. Kans op kans, maar keer op keer stak hij er wel een hand of voet tussen. Tot dat moment van Marco van Ginkel, in de verlenging.

Het zijn dit soort wedstrijden die het bekervoetbal zo aantrekkelijk kunnen maken. Waar een stunt de hele avond in de lucht hangt, in de tweede ronde van de KNVB-beker. De nummer laatst van de eerste divisie – in tien duels in de competitie nog zonder zege – tegen de koploper van de eredivisie en met 29 doelpunten het meest trefzeker van alle clubs in het betaald voetbal.

Het leek richting een beslissende strafschoppenserie te gaan in het Kras Stadion. Je zag de moedeloosheid toenemen in de doelpogingen van PSV. Tot invaller Marco van Ginkel – de vaste aanvoerder die eigenlijk rust was gegund – toesloeg met een katachtige omhaal, na een assist met het hoofd van Luuk de Jong: 1-0. „De bal kwam iets achter me. Dit was eigenlijk de enige manier om hem nog op doel te krijgen. Dat lukte vrij aardig”, zei Van Ginkel tegen De Telegraaf. De Mexicaan Hirving Lozano maakte er 2-0 van. Ook AZ is door, na een 4-0 zege bij Almere City.

Loting

Er werd ’s avonds direct geloot voor de achtste finales. PSV speelt thuis tegen VVV-Venlo en landskampioen Feyenoord ontvangt Heracles Almelo. Meest interessante affiche lijkt op voorhand: FC Twente-Ajax.