Utrechtse burgemeester tijdelijk weg vanwege ziekte

Jan van Zanen moet binnenkort worden geopereerd aan prostaatkanker. “De vooruitzichten lijken goed”, aldus de burgemeester.

Foto Bart Maat/ANP

De Utrechtste burgemeester Jan van Zanen treedt tijdelijk terug uit zijn functie, omdat hij binnenkort geopereerd wordt aan prostaatkanker. Van Zanen heeft vrijdag de Utrechtse gemeenteraad geïnformeerd over zijn ziekte. In september kreeg hij te horen dat hij kanker heeft.

Van Zanen schrijft aan de gemeenteraad dat de “kanker lokaal en te genezen” is. “De vooruitzichten lijken goed”, aldus de burgemeester. Rond de jaarwisseling hoopt Van Zanen zijn werk weer op te kunnen pakken. Wethouder Victor Everhardt (D66) neemt vanaf 8 november de taken van de burgemeester op zich.

Lees ook dit profiel dat NRC in 2013 over Van Zanen schreef: Daadkracht, en een arm om je schouder

Sinds eind 2013 is Van Zanen burgemeester van Utrecht. Hij volgde Aleid Wolfsen op. Eerder was Van Zanen acht jaar lang burgemeester van Amstelveen. Dat ambt combineerde hij van 2005 tot en met 2008 met het partijvoorzitterschap van de VVD. Ook is Van Zanen sinds 2015 voorzitter van de VNG, de koepelorganisatie van Nederlandse gemeenten.