Twitter verbiedt advertenties Russia Today en Sputnik om verkiezingen VS

Twitter verbiedt alle advertenties van de Russische mediakanalen RT (voorheen Russia Today) en Sputnik. Dit heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Reden voor het verbod: de vermoedelijke bemoeienis van deze media bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

In een persbericht licht Twitter het besluit toe, dat gebaseerd is op intern onderzoek naar RT en Sputnik. De mediabedrijven mogen Twitter wel blijven gebruiken om artikelen te publiceren, zolang zij zich aan de richtlijnen houden. „Deze beslissing is niet gemakkelijk genomen. Het is een stap die hoort bij onze inzet om de integriteit van gebruikers van Twitter te beschermen.”

RT en Sputnik worden gefinancierd door de Russische overheid. Volgens een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten probeerden de media de presidentsverkiezingen te beïnvloeden, onder meer door de Democratische kandidaat Hillary Clinton zwart te maken. Zo publiceerde RT de video ‘Julian Assange-special: heeft Wikileaks de e-mail die Clinton achter de tralies zal krijgen?’ Ook Sputnik publiceerde een tweet over dit gerucht.

RT ontkent in een reactie betrokken te zijn bij „illegale activiteiten”. Volgens de verklaring is RT „nooit betrokken geweest bij de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.” Maria Zacharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de actie van Twitter „wederom een agressieve stap” met het doel de Russische media in hun werk te belemmeren en kondigde „vergeldingsmaatregelen” aan. (NRC)

Gewapende pers pagina 13