Turkije veroordeelt 25 ‘coupplegers’ tot levenslang

Eerder deze maand kregen al veertig anderen levenslang opgelegd vanwege hun betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep.

Protesten bij de rechtbank voorafgaand aan de zitting op 4 oktober. Die dag werden 40 coupplegers veroordeeld tot levenslange straffen.
Protesten bij de rechtbank voorafgaand aan de zitting op 4 oktober. Die dag werden 40 coupplegers veroordeeld tot levenslange straffen. Foto Ali Balli / EPA

Een rechtbank in Turkije heeft 25 mensen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege hun deelname aan de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar. Dat meldt persbureau Anadolu. In totaal stonden 28 mensen terecht voor betrokkenheid bij incidenten op een marinebasis in de provincie Kocaeli. Drie van hen werden vrijgesproken.

Een van de veroordeelden is een vroegere commandant van kustwacht. Eerder deze maand kregen 40 mensen levenslang opgelegd voor hun betrokkenheid bij een helikopteraanval op een hotel waar de Turkse president Erdogan zou verblijven.

Lees ook: 40 coupplegers veroordeeld tot levenslange straffen

Het proces was de grootste rechtszaak in verband met de couppoging. Een van de verdachten in dat proces was de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering het brein was achter de staatsgreep. Wegens verstek werd er tegen hem geen vonnis uitgesproken. Turkije heeft de Verenigde Staten, waar hij sinds 1999 in een zelfverkozen ballingschap leeft, om uitlevering gevraagd.

Twee officieren al veroordeeld

Begin dit jaar werden de eerste twee vonnissen uitgesproken tegen coupplegers. Twee militaire officieren kregen een levenslange gevangenisstraf opgelegd vanwege hun rol bij de mislukte coup.

Als gevolg van de mislukte staatsgreep zijn al zo’n 40.000 mensen opgepakt die banden zouden hebben met Gülen. Honderdduizend anderen kregen hun ontslag aangezegd. Erdogan ziet dit als een “zuivering” van Turkije van “een parallelle staatsstructuur”.