Île flottante

Deze Franse klassieker is de afsluiter van de week. Ik heb het idee dat velen de bereiding van dit gerecht vrezen, maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk.

Maak een anglaise door de eerste vijf ingrediënten al roerend naar 83 graden te brengen. Verwarm daarvoor de volle melk met de room en de uitgeschraapte vanillestok tot 50 graden en voeg een deel van deze mengeling bij de losgeklopte eidooiers en de suiker. Doe alles samen en roer af. Giet het mengsel, zodra de gewenste temperatuur bereikt is, door een fijne zeef en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen op 3 graden. Klop het eiwit in een zuivere en ontvette pot samen op met de suiker (geleidelijk aan toevoegen) tot een stevig, maar glad schuim. Dresseer bolletjes schuim (eilandjes) met een effen spuitmond op een stukje bakpapier en gaar deze gedurende 10 à 15 seconden in een magnetron met medium vermogen. De verkregen schuimpjes zijn nu veel gemakkelijker manipuleerbaar en verplaatsbaar. Nadien kunnen ze bovenaan eventueel bestrooid worden met poedersuiker om kort te karamelliseren met een gasbrander.Doe de koude anglaise in een bord of kommetje naar keuze. Laat de gegaarde schuimpjes drijven op de koude anglaise en werk verder af met stukjes rood fruit, en een accent van limoenzeste.