‘Assad is verantwoordelijk voor gifgasaanvallen’

Experts van de VN concluderen dat de Syrische luchtmacht in april aanvallen uitvoerde met het zenuwgas sarin.

Eeen kind wordt in een ziekenhuis behandeld na een aanval met chemische wapens, die in april van dit jaar plaatsvond in Syrië en waarbij zeker 83 mensen omkwamen.
Eeen kind wordt in een ziekenhuis behandeld na een aanval met chemische wapens, die in april van dit jaar plaatsvond in Syrië en waarbij zeker 83 mensen omkwamen. Foto EPA

De Syrische regering van president Bashar al-Assad is verantwoordelijk voor de gifgasaanval op de stad Khan Sheikhoun, waarbij in april van dit jaar bijna negentig doden vielen. Onafhankelijke onderzoekers deelden die conclusie donderdag met de VN-Veiligheidsraad.

Experts van de zogeheten gezamenlijke onderzoeksmissie (JIM) van de de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens onderzochten ter plekke de krater die werd veroorzaakt door een luchtaanval. Zij concluderen dat het Syrische leger in Khan Sheikhoun “een grote hoeveelheid” van het zenuwgas sarin inzette. Eerder bevestigde ook de speciale VN-onderzoeksmissie in Syrië dat de luchtmacht van het regime verantwoordelijk is voor de gifgasaanval. De commissie noemde de aanval een oorlogsmisdaad.

Onafhankelijke onderzoekers

JIM heeft de Syrische staat vaker als schuldige aangewezen voor aanvallen met chemische wapens. Het regime van Assad ontkent chemische wapens te gebruiken.

Naar aanleiding van het rapport zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley:

“De Veiligheidsraad moet de inzet van chemische wapens niet tolereren en het werk van de onpartijdige onderzoekers volledig ondersteunen.”

Die boodschap was ook bedoeld voor Rusland, dat samen met de VS in de VN-Veiligheidsraad zit. Eerder deze week sprak Rusland een veto uit over het verlengen van het mandaat van de gezamenlijke onderzoekmissie, dat in november afloopt. De Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia wilde eerst het rapport afwachten. Vrijdag liet Nebenzia weten het JIM-rapport te hebben ontvangen en de inhoud nauwkeurig te willen doornemen.

Lees ook: Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maakte in april van dit jaar als eerste melding van de gifgasaanval op Khan Sheikhoun