Oud-voetballer Hans Kraay senior overleden (81)

Na zijn voetbalcarrière werkt Kraay senior als trainer en voetbalanalist. Hij is in het bijzijn van zijn kinderen overleden.

Foto ANP

Oudvoetballer, trainer en voetbalanalist Hans Kraay senior is vrijdagmiddag in het bijzijn van zijn kinderen overleden. Dat meldt zijn familie. Kraay is 81 jaar oud geworden. Hij wordt in besloten kring begraven.

Kraay senior speelde in de jaren vijftig en zestig voor DOS en Feyenoord. In totaal kwam hij acht keer uit voor het Nederlands Elftal. De harde verdediger werd één keer kampioen met de Utrechtse voetbalclub DOS en twee keer met Feyenoord. Ook won hij de beker met de Rotterdammers. De gloriejaren van Feyenoord in Europa maakte hij niet meer mee.

Bekendheid via analyses op tv

De geboren Utrechtenaar werkte als trainer voor onder andere AZ, Ajax en Feyenoord. Bij de Rotterdamse club was Kraay senior ook actief als technisch directeur. De enige prijs pakte Kraay senior bij de club uit Alkmaar. In het seizoen 1977-78 won hij met AZ de beker.

Kraay senior kreeg nationale bekendheid door zijn televisieoptredens voor de NOS. Hij was jarenlang verslaggever voor het radioprogramma Langs de Lijn en gaf analyses bij voetbalwedstrijden. Daarna begon hij te werken voor voetbalprogrammas bij RTL. In 2014 stapte hij op als analyticus.

Zijn zoon Hans Kraay junior is ook actief in de voetbalwereld. Hij ging na zijn voetbalcarrière ook aan de slag als trainer en analist. Kraay junior is trainer van FC Lienden, actief in de tweede divisie.