NS beschermt Amsterdam CS met betonblokken

Betonblokken op Amsterdam Centraal moeten voorkomen dat auto’s de stationshal kunnen binnenrijden.

Archiefbeeld van het eerste deel van de IJ-hal.
Archiefbeeld van het eerste deel van de IJ-hal. Foto Jerry Lampen/ANP

De NS heeft betonblokken geplaatst bij de ingangen aan de IJ-zijde van het Amsterdamse stationsgebouw. De objecten moeten voorkomen dat iemand met een voertuig het station inrijdt, meldt een woordvoerder.

Het is voor het eerst dat er zulke blokken zijn geplaatst op een Nederlands station. De NS-woordvoerder kan niet zeggen of er meer volgen. “We denken voortdurend na over de vraag hoe het veiliger kan op het station.” Op andere treinstations zijn ook zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen.

Volgens de NS-woordvoerder is er geen acute aanleiding voor het treffen van de veiligheidsmaatregelen bij de ingangen aan de De Ruijterkade, waar de nieuwe winkels en restaurants zich bevinden.

Stationsplein

Aan de drukkere voorkant van Amsterdam CS zijn vorige week ook betonblokken geplaatst. De gemeente Amsterdam, die de maatregel trof, meldt dat de blokken zijn neergezet omdat het Stationsplein opnieuw wordt ingedeeld. Het is een verkeersmaatregel om laad- en losverkeer te weren van het Stationsplein. “Het is geen veiligheidsmaatregel.”

Lees ook: Helpen al die maatregelen tegen terrorisme eigenlijk wel?

Inmiddels is een onderzoek van de gemeente naar plekken in de binnenstad die extra beveiligd moeten worden tegen aanslagen met voertuigen afgerond. Het rapport is vorige week naar de raad gestuurd.

Naar aanleiding van dat onderzoek verschijnen binnenkort de eerste betonblokken en andere “inrijbeperkende maatregelen”, laat een woordvoerder weten. Rond onder andere de Dam en het Rokin komen objecten om het publiek te beschermen. De plaatsing van de betonblokken begint in november. Op de langere termijn wil de gemeente stevige verzinkbare palen plaatsen, maar plaatsing daarvan neemt veel tijd in beslag.