Nederland voorzitter van VN-sanctiecomité Noord-Korea

Als lid van de VN-Veiligheidsraad houdt Nederland toezicht op de naleving van de sancties aan het adres van Noord-Korea en Iran.

Premier Mark Rutte in de zaal van de Veiligheidsraad in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties.
Premier Mark Rutte in de zaal van de Veiligheidsraad in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Foto Robin Utrecht / ANP

Als lid van de VN-Veiligheidsraad zal Nederland volgend jaar het sanctiecomité voor Noord-Korea voorzitten. Dat schrijven ministers Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een Kamerbrief.

Het sanctiecomité voor Noord-Korea houdt toezicht op de naleving van de sancties aan Noord-Korea, die opgelegd zijn vanwege het nucleaire programma. De comités zullen adviezen en rapporten schrijven die een grote rol kunnen spelen in de besluiten van de Veiligheidsraad. Het kan een middel zijn om druk op te voeren of om de sancties te verzwaren.

Sancties voor Noord-Korea

In augustus legde de Raad Noord-Korea voor de zesde keer sancties op. Het ging om een exportverbod op naar aanleiding van de twee testen met langeafstandsraketten. De exportsancties hebben een flinke weerslag op de export van het land. Naar schatting van Reuters zou het gevolgen hebben voor eenderde van de export.

Lees ook: VN-Veiligheidsraad legt Noord-Korea nieuwe sancties op

Nederland zal ook toezien op de voortgang van de nucleaire deal met Iran. Als voorzitter van het Iran/Joint Comprehensive Plan of Action facilitatiemechanisme controleert Nederland of Iran zich aan de afspraken houdt.

Per 1 januari 2018 neemt Nederland een jaar lang zitting in de Veiligheidsraad, die vijf permanente leden telt. De laatste keer dat Nederland tijdelijk lid was van de Raad, is achttien jaar geleden.