Moord op JFK „ is in the works ” hoorde CIA-man twee dagen tevoren

Documenten Kennedy-moord Hoe onthullend zijn de paar duizend geheime documenten over de moord op president John F. Kennedy op 22 november 1963, die donderdag online kwamen? Er zit zeker potentieel explosief materiaal tussen. Waren ook de Russen betrokken?

John F. Kennedy en de first lady Jacqueline Bouvier
John F. Kennedy en de first lady Jacqueline Bouvier

Met het vrijgeven van nieuwe documenten over de moord op president Kennedy, op 22 november 1963, gaan de Amerikaanse National Archives heel wat mensen van de straat houden. Afgelopen donderdagnacht, precies 25 jaar na het in werking treden van de Kennedy Assassination Records Collection Act, kwamen omstreeks 2.800 documenten online. In juli werden ook al 3.810 documenten openbaar gemaakt.

Lees ook het artikel: Trump houdt toch documenten over JFK achter

Interessant – en explosief als het klopt – is het gevonden bericht van de Britse inlichtingendienst MI-5 aan het kantoor van de CIA in Londen op 22 november 1963. Daarin wordt gemeld dat de krant Cambridge News 25 minuten vóór de moord een anoniem telefoontje kreeg met het advies de Amerikaanse ambassade te bellen voor ‘some big news’.

Het herinnert aan prostituee en drugsrunner Rose Cheramie die op 20 november tegen de politie verklaarde dat Kennedy over een paar dagen in Dallas zou worden vermoord. En aan de extreem-rechtse Joseph Milteer die op 9 november vertelde aan een kennis, een CIA-informant, dat de moord op Kennedy ‘in the works’ was en dat hij vanuit een hoog gebouw zou worden neergeschoten.

Een groot deel van de donderdagnacht vrijgekomen documenten was zo lang geheim omdat er van alles in stond over de werkwijze van de inlichtingendiensten. Dat is naar alle waarschijnlijkheid ook de reden waarom nu nog niet alles is vrijgegeven, niet omdat daarin zou staan wie er achter de moord zit.

Tussen het materiaal van juli zaten bijvoorbeeld stukken over het bespioneren door de CIA van de Sovjet-ambassade in Mexico City in de jaren zeventig. Dat belandde bij de JFK-archieven omdat hoofdverdachte Lee Harvey Oswald acht weken voor de moord op die ambassade was.

Oswald wilde snel naar Moskou

Hierover kwamen donderdagnacht nieuwe details naar buiten. Op 28 september 1963 was Oswald op de Sovjet-ambassade in Mexico omdat hij met spoed via Cuba naar de Sovjet-Unie wilde reizen en visa nodig had. Waarom hij daarheen wilde is altijd onbekend gebleven. Oswald sprak op de ambassade met consul Valeriy Kostikov, tevens werkzaam bij de KGB-afdeling voor sabotage en moord. Dat wist het plaatselijke CIA-bureau dankzij een telefoontap, wat ze de dag na de moord op Kennedy meldden aan het CIA-hoofdkwartier.

Lees ook het stuk over complottheorieën over de moord op John F. Kennedy: CIA, Castro, maffia, Johnson of Oswald?

Is dit een bewijs voor een verband tussen de moord op JFK en de Sovet-Unie? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar wie weet is het een interessant spoor.

Ook weten we nu dat de FBI al in augustus 1963 aandacht had voor Oswald’s activiteiten in New Orleans. Nieuws? Valt mee. Al decennia is bekend dat Oswald op 9 augustus door de plaatselijke politie was gearresteerd wegens verstoring van de openbare orde bij het verspreiden van propaganda voor Cuba. En dat hij tijdens zijn korte detentie had gevraagd een FBI-agent te spreken. In oktober, blijkt uit de nu vrijgegeven documenten, probeerde de FBI Oswald in Dallas te traceren omdat hij daar misschien verder zou gaan met pro-Cubaanse activiteiten.

Sinds donderdagnacht weten we ook dat het FBI-bureau in Dallas op 23 november 1963, een dag na de moord op Kennedy en een dag voordat Oswald zelf werd vermoord door Jack Ruby, telefoon kreeg van iemand van een ‘committee om Oswald te vermoorden’. De FBI gaf het door aan de politie van Dallas die verzekerde dat Oswald goed werd beschermd. Op diezelfde 23ste november voerde Ruby een reeks telefoongesprekken waaruit bleek dat hij toen al plannen had Oswald te vermoorden – dat weten we uit The Mafia Killed President Kennedy (1988) van David Scheim.

Wist burgemeester Dallas iets?

Afgelopen juli werd eveneens bekend dat de burgemeester van Dallas ten tijde van de moord voor de CIA werkte. Is dat relevant? Wellicht, want de auto van Kennedy reed een onlogische route en mogelijk was de burgemeester daar mede verantwoordelijk voor. Eigengereide CIA-werknemers zijn vaak aangemerkt als mogelijke bedenkers van de moord op JFK. Binnen de CIA zou onvrede heersen over de zachte aanpak van de Cubaanse leider Fidel Castro door Kennedy. Hier hebben we dus een vederlichte aanwijzing voor een CIA-complot.

In zijn boek The Girl on the Stairs (2013) laat journalist Barry Ernest drie vrouwen aan het woord die in het schoolboekengebouw werkten van waaruit Oswald op Kennedy zou hebben geschoten. Victoria Adams en Sandra Styles maakten gebruik van het trappenhuis toen Lee Oswald daar op topsnelheid doorheen moet hebben gedenderd, nadat hij vanaf de zesde verdieping JFK had vermoord. Ze zagen of hoorden echter niets. Adams werd destijds door de onderzoekscommissie gehoord, de zogenoemde Warren Commissie, maar haar getuigenis werd gewijzigd omdat die onbetrouwbaar werd geacht. Styles werd niet gehoord. De derde getuige, Dorothy Garner, ook niet gehoord, postte bij de overloop van de vierde verdieping en zag Oswald evenmin. Op 2 juni 1964 schreef haar advocaat dat aan de onderzoekscommissie, maar die brief bleef onvermeld in het Warren Report. Ernest vond die brief jaren later – bekend als de ‘Martha Joe Stroud Letter’ letter’ – in de National Archives.

Nu zegt hij: „Daar moet ik aan denken bij de nu vrijgegeven documenten. Voor wie niet beter wist was het een oninteressant velletje waar je zo overheen keek. Maar ik had deze materie al jaren bestudeerd en zag meteen dat de getuigenis van Adams en Styles, dat ze Oswald niet hadden gezien, erdoor werd ondersteund. Misschien leveren de net geopende archieven meer van dat soort onthullingen op.”