Molenbeek tegen ‘islamsafari’ Wilders en Dewinter

Dewinter wil Wilders rondleiden in de gemeente waar daders van de aanslagen in Parijs en Brussel banden mee hadden. Daar steekt Molenbeek een stokje voor.

Geert Wilders tijdens een bezoek aan de gemeente Rucphen.
Geert Wilders tijdens een bezoek aan de gemeente Rucphen. Foto Robin Utrecht / ANP

De gemeente Molenbeek neemt “de nodige maatregelen” om het bezoek van PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-leider Filip Dewinter niet door te laten gaan. De maatregelen worden genomen in overleg met de politie, meldt het ANP. De gemeente zal Wilders en Dewinter “op korte termijn” duidelijk maken dat het bezoek niet kan doorgaan.

Een woordvoerder van de burgemeester:

“Er is geen sprake van dat mensen die praten over een islamsafari in de jihadhoofdstad van Europa hier welkom zijn.”

Vlaams Belang tóch van plan te gaan

De woordvoerder werd per brief op de hoogte gesteld van het voornemen om Molenbeek te bezoeken. Dewinter had het plan opgevat om zijn Nederlandse collega volgende week vrijdag een rondleiding te geven in de Brusselse deelgemeente. De rondleiding moet deels per auto, deels te voet plaatsvinden. Volgens de woordvoerder van de gemeente is dit “provocerend” en “hun veiligheid kan niet worden gegarandeerd”.

Een woordvoerder van het Vlaams Belang meent dat Dewinter en Wilders “gewoon eens poolshoogte komen nemen” en dus geen manifestatie, demonstratie of campagne willen houden, aldus ANP.

Hoe de gemeente de twee politici wil tegenhouden, vraagt de woordvoerder zich af.

“Hardhandig en met geweld? Dat lijkt me toch heel sterk. Wij zijn niet uit op een gewelddadige confrontatie, maar deinzen niet terug en blijven van plan naar Molenbeek te trekken.”