Miljardenfusie Huntsman en Clariant van de baan

Huntsman en Clariant zouden samengaan in een chemiebedrijf ter waarde van 20 miljard dollar. Een activistische belegger stak daar een stokje voor.

Hariolf Kottmann, CEO Clariant, schudt de hand van Peter R. Huntsman (R), CEO Huntsman, na het bekendmaken van de fusie.
Hariolf Kottmann, CEO Clariant, schudt de hand van Peter R. Huntsman (R), CEO Huntsman, na het bekendmaken van de fusie. Foto Siggi Bucher/EPA

De voorgenomen fusie tussen het Amerikaanse chemiebedrijf Huntsman en de Zwitserse branchegenoot Clariant gaat niet door. De twee ondervonden zo veel tegenstand van een activistische aandeelhouder dat ze de deal niet doorzetten, melden de bedrijven in een gezamenlijk communiqué. Na de bekendmaking van de fusie in mei verzette White Tale Holdings, een vehikel van twee Amerikaanse hedgefondsen, zich hevig tegen de plannen.

Het voornemen was dat de bedrijven vanaf 2018 verder zouden gaan als HuntsmanClariant. Het nieuwe chemiebedrijf zou 20 miljard dollar waard worden. De Amerikanen zouden 48 procent van het gecombineerde concern in handen krijgen, de Zwitsers een meerderheidsbelang van 52 procent.

Het fusiebedrijf zou jaarlijks meer dan 13 miljard dollar omzetten en meer dan 30.000 werknemers in dienst hebben. Door samen te gaan, zo was de gedachte, zouden de bedrijven elkaars activiteiten aanvullen en honderden miljoenen aan kosten kunnen besparen.

Kritiek op fusie

White Tale bleef de afgelopen tijd kritiek uiten op de fusie en kocht aandelen op, tot een belang van meer dan 20 procent. Ook kreeg het andere aandeelhouders mee. Clariant vreesde daardoor niet het noodzakelijke tweederde deel van de aandeelhouders achter zich te krijgen in de plannen:

“Er is gewoon te veel onzekerheid of ons voorstel op een aandeelhoudersvergadering goedgekeurd zal worden.”

“Onder deze omstandigheden en in het licht van het hoge niveau van ontwrichting en onzekerheid dat is gecreëerd voor beide bedrijven, hebben we gezamenlijk besloten de fusieovereenkomst te beëindigen”, aldus Huntsman en Clariant in een verklaring.