Krant bewapent journalisten

Na aanslagen in Rusland De Russische krant Novaja Gazeta wil zijn journalisten gaan bewapenen om zo het hoofd te kunnen bieden aan eventuele aanvallers.

De maandag neergestoken journalist Tatjana Felgenhauer.
De maandag neergestoken journalist Tatjana Felgenhauer. Foto Vitaly Ruvinsky/AP

„Ik ga de redactie bewapenen. Mij rest geen andere optie”. Dat zei hoofdredacteur Dmitri Moeratov van de Russische krant Novaja Gazeta woensdag in een uitending van radiozender Echo Moskvy. Volgens Moeratov en zijn collega’s lopen journalisten in het huidige politieke klimaat in Rusland dusdanig gevaar dat zij zich desnoods met wapens moeten verdedigen. De krant zal daarom zogenoemde ‘traumapistolen’ – niet-dodelijke wapens met rubber kogels – aanschaffen en zijn medewerkers op schietcursus sturen.

Aanleiding is de aanslag, afgelopen maandag, op Tatjana Felgenhauer presentator en adjunct-hoofdredacteur van Echo Moskvy. Zij werd door een verwarde man neergestoken en raakte daarbij zwaargewond. Na een spoedoperatie overleefde ze ternauwernood.

Het plan wordt door journalisten met gemengde gevoelens ontvangen. „Het zal heel ongemakkelijk zijn, maar als de overheid haar plicht niet nakomt en je niet beschermt, dan moet je dat zelf doen.”, aldus journalist Pavel Kanygin van Novaja Gazeta tegen NRC. Collega’s, zoals Jelena Milasjina en Joelia Latynina, die bedreigd worden, waren terughoudender.

Wapenfabrikant Kalasjnikov is al in gesprek met Novaja Gazeta over de levering van de pistolen en over cursussen. De krant zegt dat ze een overeenkomst met het ministerie van Binnenlandse Zaken wil sluiten

Aanslagen

In Rusland worden kritische journalisten, waaronder die van Novaja Gazeta, en activisten regelmatig het slachtoffer van aanslagen. De bekende commentator Joelia Latynina ontvluchtte in september Rusland nadat onbekenden een aanslag pleegden op haar en haar familie. Dinsdag overleed de activist Aleksej Stroganov na een aanval met een pijp.

Lees ook deze open brief van de bedreigde journaliste Joelia Latynina: Waarom ik Moskou ben ontvlucht

Journalist Oleg Kasjin, die een populair blog runt en in 2010 zwaar werd mishandeld, staat eveneens positief tegenover het plan. „Het is de vraag of het de redactie een veiliger plaats maakt […] Maar het idee op zich is verstandig – een journalist bevindt zich vaak op plekken waar hij zichzelf moet kunnen beschermen”, aldus Kasjin tegen de BBC, die eraan toevoegde dat het gebruik van wapens op drukke plaatsen natuurlijk uitgesloten is.

Novaja Gazeta-journalist Jelena Milasjina, die dit jaar bedreigingen ontving vanuit Tsjetsjenië naar aanleiding van haar onthullingen over de homovervolgingen aldaar, zei in een reactie op Facebook er niet over te peinzen om een pistool te dragen. „Ikzelf denk er niet aan om ook maar een speelgoedpistool in mijn handen te nemen […] Ik kan niet schieten en ik wil het niet.”

Journalisten zijn in Rusland hun leven al geruime tijd niet meer zeker. In de afgelopen jaren werden journalisten als Anna Politkovskaja, Natalja Estemirova, Anastasia Barboerova en mensenrechtenadvocaat en journalist Stanislav Markelov vermoord om hun kritische berichtgeving. In het gunstigste geval worden de daders gepakt, maar de opdrachtgevers blijven meestal ongestraft.