Kabinet heeft maar kort de tijd

De Haagse Stemming Vandaag is dag 2 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Van de bordesfoto spatte meer kleur dan van de coalitie zelf. Het nieuwe kabinet maakt meteen haast bij het doorvoeren van beleid. En zit Rutte zelf de rit uit?

POPULISTISCHE SCHOENEN: De handtekeningen zijn gezet, het ceremonieel is voorbij en de obligate vragen van de NOS zijn beantwoord. Het kabinet-Rutte III is aan het volk gepresenteerd, met net iets meer show (lees: een rode loper) dan bij het vorige kabinet. Op het bordes spatten de kleuren er vanaf, volgens NRC-columnist Arjen van Veelen ter compensatie voor de grijsheid van deze coalitie. Bij het bespreken van de bordesfoto kan ook hij niet heen om de schoenen van Hugo de Jonge. “Op de grote testvraag van deze tijd, ‘gaan we populair doen ja of nee?’, geeft hij met zijn schoenkeuze alvast het verkeerde antwoord.”

Ongeduld: Het nieuwe kabinet moet haast maken. Vanwege de lange formatie heeft Rutte III slechts drieëneenhalf jaar voor er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zijn. Dat zijn 1.238 dagen om een relatief ambitieus regeerakkoord uit te voeren: stilzitten is onmogelijk. De meeste vaart zou het kabinet achter de omstreden aflosboete zetten: volgens verschillende media wil Rutte III de afschaffing van de wet-Hillen nog dit jaar regelen. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) zou de wet vandaag al in de ministerraad brengen, zodat de Tweede Kamer er binnen een paar weken over kan stemmen. Niet bepaald de stabiliteit, rust, reinheid en regelmaat die Financiën-minister Wopke Hoekstra als mission statement op de website van zijn ministerie heeft laten zetten.

Kort maar krachtig: Met vier partijen en maar één zetel meerderheid is de coalitie wankel. Over 577 dagen komt er bovendien alweer een nieuwe Eerste Kamer. Premier Mark Rutte kreeg gisteren vaak de vraag of hij zélf de rit zal uitzitten. “Dat is absoluut mijn bedoeling”, zei hij tegen De Telegraaf, iets soortgelijks tegen de NOS. Wopke Hoekstra heeft dezelfde ambitie, getuige de auto-reply die hij heeft ingesteld bij zijn vorige werkgever McKinsey: “Back in the office op 31 december 2021″. Zijn overstap van bedrijfsleven naar politiek heeft risico’s, analyseert de Volkskrant. Voor Arie Slob komt het juist goed uit dat de kabinetsperiode korter duurt dan normaal. In het AD verklapt hij dat dat argument de doorslag gaf bij het overhalen van zijn vrouw.

Trukendoos: Zit Rutte inderdaad de rit uit? Het politiek panel van NRC denkt dat hij het in elk geval lastiger gaat krijgen dan voorgaande jaren. Een oud-VVD-minister denkt dat Ruttes houdbaarheidsdatum nadert. “De trukendoos is bijna leeg. Schouderklopjes en een gulle lach zullen in deze combinatie minder werken.” De insiders denken verder dat het CDA het best zijn stempel weet te drukken op de ministersploeg. Bij de beëdiging telden wij dertien bewindslieden die de eed aflegden en tien die voor de belofte kozen. Ook daar een klein overwicht voor de christelijk gezinden dus.

STOLPNIEUWS: De grote shuffle in Den Haag is in volle gang. Een kleine opsomming. D66-spindoctor Roy Kramer sluit zich als politiek assistent (PA) bij Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) aan. Duane van der Diest gaat vanaf Defensie als PA naar Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel, D66), Wim Tönissen vanaf Volksgezondheid als PA naar Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) en Marita van Gessel vanaf Financiën als PA naar Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66). De PA van Wopke Hoekstra wordt Jitske Haagsma, die van Arie Slob Harmjan Vedder, die van Sander Dekker Christien Waller en die van Bruno Bruins René ten Have. Job Slok, tot voor kort woordvoerder van oud-minister Jet Bussemaker, wordt speechschrijver op het ministerie van Onderwijs. Dit overzicht is verre van compleet: voor meer namen en rugnummers is de twittertijdlijn van BNR-collega Jaap Jansen een rijke bron.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik heb me vijftien jaar ingezet voor het CDA, heb folders uitgedeeld op winderige dagen. Nu doet iedereen alsof ik via The Voice of Holland ben gelanceerd.”

Nieuwe minister van Jusititie Ferdinand Grapperhaus is het niet eens met de beeldvorming in de media.