Justitie vermoedt fraude met mest en afval bij Limburgse Bela Group

Biovergister De politie heeft invallen gedaan bij biovergister Bela. Justitie verdenkt het bedrijf van gesjoemel met afval en overheidssubsidies.

Bij Bela Group heeft justitie administratie in beslag genomen.
Bij Bela Group heeft justitie administratie in beslag genomen. Foto Bela Group

In een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met mest en afval heeft de politie donderdagochtend invallen gedaan bij twee bedrijven in Venlo en Ysselsteyn. Het is de tweede actie van justitie deze maand in de mestsector in het zuiden van het land.

De huiszoekingen vonden plaats bij de biovergister van Bela Biogas en het hoofdkantoor van de Bela Group in Venlo. Daarbij is administratie in beslag genomen. In de installatie in Ysselsteyn, bij Venray, wordt met afval vermengde mest vergist, waarmee groene stroom wordt opgewekt. Met de restwarmte die ontstaat bij het vergisten wordt de mest gehygiëniseerd (verhit) zodat het product geëxporteerd kan worden.

Het Functioneel Parket vermoedt dat afvalstoffen frauduleus zijn omgekat naar mest. De verdachten zouden daarbij gebruikmaken van valse vervoersdocumenten. De bedrijven zouden hiermee meer dan 1 miljoen euro hebben verdiend.

De doorzochte bedrijven kregen voor het vergisten van het mest en het afval bovendien miljoenen euro’s subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

Het Openbaar Ministerie heeft Bela Group en nog vier bedrijven, waaronder de biovergistingsinstallatie, als verdachte aangemerkt. Ook twee bestuurders worden verdacht.

De verdachten worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, vervoer van afvalstoffen in strijd met de Milieuwet en handelen in strijd met de omgevingsvergunning. In de afgelopen vier jaar zou drie keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt zijn als de 34.000 ton die de vergunning toestaat.

Eén van de bestuurders is ook verdachte in een ander onderzoek van het Functioneel Parket; oplichting van de RVO met valse documenten voor circa 70.000 euro. Hij zou betrokken zijn bij het aanvragen van subsidie voor een mestverwerker die vermoedelijk nooit is geleverd.