‘Geen staakt-het-vuren Irak en Koerden’

Een woordvoerder van de internationale coalitie tegen IS zegt dat hij dit verkeerd heeft aangekondigd.

Een lid van een shi'itische militie die trouw is aan Bagdad, loopt patrouille door de stad Kirkuk nadat die is terugveroverd op de Koerden.
Een lid van een shi'itische militie die trouw is aan Bagdad, loopt patrouille door de stad Kirkuk nadat die is terugveroverd op de Koerden. Foto Bareq al-Samarrai/EPA

De Iraakse troepen en Koerdische Peshmerga-strijders hebben geen wapenstilstand gesloten. Een woordvoerder van de internationale coalitie tegen IS zegt dat hij dit verkeerd heeft aangekondigd, zo meldt persbureau AP. De Iraakse premier Haider al-Abaidi heeft bevolen om de militaire operaties tegen Koerdische troepen met 24 uur op te schorten, zo meldt zijn kantoor in een verklaring.

Eerder op de dag liet de coalitie nog weten dat er staakt-het-vuren was bereikt voor het gehele front waar het leger van Bagdad en de Koerdische troepen tegenover elkaar staan.

Referendum onafhankelijkheid

Op 16 oktober begonnen de Iraakse legereenheden en shi’itische milities, die trouw hebben gezworen aan Bagdad, een aanval tegen de Koerden in Noord-Irak. Aanleiding daarvoor was het referendum dat in september werd georganiseerd en waarin Koerden stemden voor onafhankelijkheid van Irak.

Het Iraakse offensief om Kirkuk weer in te nemen slaagde zonder al te veel tegenstand. In de dagen daarna vochten de Koerden echter terug. Vooral in het noordwesten, in het grensgebied met Turkije, kwam het tot hevige confrontaties tussen de Iraakse en Koerdische troepen.

Lees ook: “Een confrontatie tussen Irak en de Koerden in Kirkuk lag in de lijn der verwachtingen”, schreef correspondent Gert van Langendonck