Britten: Noord-Korea verantwoordelijk voor WannaCry

Het WannaCry-virus besmette in mei de computersystemen van de Britse gezondheidszorg. Londen zegt nu dat Noord-Korea achter de cyberaanval zat.

In mei werden computersystemen van de Britse gezondheidszorg (NHS) zwaar getroffen door een ransomware-aanval met het virus WannaCry.
In mei werden computersystemen van de Britse gezondheidszorg (NHS) zwaar getroffen door een ransomware-aanval met het virus WannaCry. Foto Andy Rain/EPA

Volgens de Britse overheid is Noord-Korea verantwoordelijk voor de WannaCry-aanval die in mei wereldwijd honderdduizenden computers trof. Dat zei de staatssecretaris voor Veiligheid van Groot-Brittannië Ben Wallace vrijdagochtend in een interview met de BBC.

Volgens de Britse inlichtingendiensten is de betrokkenheid van Noord-Korea “vrijwel zeker”, zei Wallace. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat publiekelijk zegt Noord-Korea verantwoordelijk te houden voor de aanval. De beveiligingsbedrijven Kaspersky en Symantec meldden eerder al dat er mogelijk een link was met Pyongyang.

Lees ook: Groot-Brittannië trekt extra geld uit na cyberaanval ziekenhuizen

WannaCry verstoorde wereldwijd de informatiesystemen van overheidsinstanties en bedrijven. Het virus is een vorm van ransomware, dat bestanden en programma’s “gijzelt” door ze te versleutelen. De data worden alleen tegen betaling van losgeld vrijgegeven. De inzet van WannaCry was de grootste ransomware-aanval ooit. Onder meer de Britse gezondheidszorg (NHS) werd zwaar getroffen door het virus.

Wallace kon naar eigen zeggen geen details geven over de informatie waarover de Britse inlichtingendiensten beschikken. Hij sprak verder over het onderzoek dat door een onafhankelijke commissie werd gedaan naar de beveiliging van de informatiesystemen van de gezondheidszorg, zoals die van ziekenhuizen en ambulancebedrijven. De National Audit Office kwam tot de conclusie dat computersystemen van 81 lokale afdelingen van de NHS onvoldoende waren geüpdatet, waardoor ze extra kwetsbaar waren voor de WannaCry-aanval.

Twitter avatar NAOorguk NationalAuditOffice Latest NAO Investigation → WannaCry cyber attack and the NHS https://t.co/U8BnVZGxtc https://t.co/Qr0pRV63sz
Lees ook: De WannaCry-aanval komt tot stand door een zwakke plek in de software van Windows. Ook NSA zou van die ‘ingang’ gebruikmaken om bij spionage

Correctie (27 oktober 2017): in een eerdere versie werd NSA abusievelijk gespeld als NASA.