Fusieplannen

Topman Deutsche Börse stapt op om zwendel

fusiePlannen

De topman van Deutsche Börse, het bedrijf dat eigenaar is van de beurs in Frankfurt, legt aan het einde van dit jaar zijn functie neer, zo maakte Deutsche Börse donderdag bekend. Sinds februari doet de Duitse justitie onderzoek naar de topman, wegens handel met voorkennis.

De voormalige investeringsbankier Carsten Kengeter (50) kocht in 2015, kort na zijn aantreden als bestuursvoorzitter, voor 4,5 miljoen euro aandelen in de beurs, als onderdeel van een speciaal opgezet beloningspakket. Hij mocht de aandelen niet voor 2019 verkopen.

Twee maanden later maakten Deutsche Börse en de London Stock Exchange bekend gesprekken te voeren over een mogelijke fusie – een project waar Kengeter zich sterk voor maakte. Die fusieplannen zijn inmiddels stukgelopen, onder meer vanwege de Brexit. De vraag is nu of Kengeter tijdens de aankoop van de aandelen al met de Britten in gesprek was. Kengeter en de beurs ontkennen dat.

Een poging van Deutsche Börse en Kengeter om de kwestie af te doen met een schikking met justitie faalde begin deze week. De rechtbank in Frankfurt oordeelde dat het onderzoek moet doorgaan, onder meer omdat Kengeter juist als topman van de beurs een bijzondere verantwoordelijkheid heeft. (NRC)